Citeam la zoso.ro despre închiderea Google News din Spania și mi-am adus aminte de idioții din Germania care au cerut Google să plătească 15% din venitul pe anumite pagini pentru că prezintă bucăți din textul ziarelor online.
Cei din Germania au fost umiliți peste măsură când au descoperit că Google, odată ce a scos acele texte și linkuri din motorul de căutare a știrilor, numit Google News, au pierdut trafic pe bandă rulantă.
Același lucru se va petrece și în Spania. Din 1 ianuarie Spania cere Google News plata unei taxe pe link pentru fiecare text aparținând ziarelor locale care este afișat în paginile sale. Taxa pe link, așa cum este numită de Jeff Jarvis, este o idee proastă de tot.
Problema? Google trimite trafic pentru fiecare bucată de text afișată în pagina de căutare. O mână spală pe alta: Google prezintă textul din site-uri și are, astfel, conținut de afișat iar publisherii primesc trafic de la Google.
Dar, pentru că publisherii din Germania și din Spania sunt idioți cât un munte și nu înțeleg internetul, ei doreau să primească și bani, nu numai trafic.
Problema în acest caz este că au făcut lobby și au primit o lege care cere agregatoarelor plata pentru bucățile de text afișate. Google a răspuns simplu: va închide Google News pe Spania. Cu alte cuvinte, traficul care le-ar fi făcut destul de mult bine publisherilor spanioli nu va mai exista. Unii dintre ei vor da, în acest fel, faliment.
Felicitări, idioților. Darwin awards rolling!
Bineînțeles, la fel cum au făcut și germanii, vor veni cu coada între picioare la Google și vor cere milă pentru că au nevoie de acel trafic. Jeff Jarvis descrie situația cât se poate de bine:
Thus a link tax intended to protect Spain’s publishers will only end up harming them — depriving them of untold audience — and could even end up killing the weakest among them. Spain will also bring damage to the web itself and to the country’s reputation, establishing itself as a hostile environment for investment in technology.
Asemenea comportamente, la care adăugăm inițiativa tâmpită a UE numită dreptul de a fi uitat, vor face numai rău. La fel, în cazul Spaniei Google va închide Google Now și va rămâne neafectat, dar agregatorul local meneane.net va intra în faliment.
3 răspunsuri la “Cineva în UE are probleme cu capul: taxa pe link”
Nu stiu detalii despre nemti, insa despre spanioli e cam diferita povestea. In primul rand nu cunosc foarte multi spanioli care sa fi folosit Google News asa ca impactul e posibil sa nu fie la fel de mare pe cat se asteptau unii.
In al doilea rand in Spania nu s-a dat o lege in ceea ce priveste Google sau agregatoarele propriu-zise ci s-a dat o lege in ceea ce priveste drepturile de autor, iar legea asta a venit pe fondul presiunilor internationale si datorita faptului ca Spania era vazuta ca un rai al tolerantei fata de piraterie. Dupa ce a intrat in vigoare legea primii afectati pe plan local au fost niste baieti ce intretineau site-uri cu seriale gen vPlay si alte mizerii dinastea.
Spania si Portugalia stiu ca au fost fortate mai precis de SUA.
Impactul poate fi mic, dar arata ca Google poate primi lovituri si poate merge bine-mersi mai departe. In Germania, de exemplu, dupa ce Google i-a scos pe respectivii din G News germanii au inceput sa planga si au cerut o solutie de compormis. Nu stiu ce s-a mai intamplat dupa aia.
[…] 2014 ceream diploma de pompier, trăgeam semnalul de alarmă legat de escrocherii medicale și de taxa pe link și dădeam o palmă publică Galaxy Imob legat de măgăriile […]