Am fost la discuția despre Piraterie din data de 18 nov 2014, la Ceat et Caetera, și mi-am adus aminte de viața de pirat român. Nothing fancy: doar download de filme și jocuri, văzut, jucat și apoi delete. Dar nu mai am nevoie de asta acum. Așa cum a fost la discuția de atunci, acum avem alternative.
Înainte avem 10 – 20 de CD-uri cu muzică, acum nu mai am nevoie pentru că am pe net pe radio-uri online care transmit legal. Sau filme, sau jocuri.
Altfel se purta discuția acum ceva ani de zile când totul era mai scump și mai puțin accesibil. Motivul principal pentru care piratează mulți este comoditatea și, într-o mică măsură, lipsa banilor. La partea cu banii trebuie precizat că entertainmentul nu este un drept iar lipsa banilor nu e defel o justificare.
Este vorba despre faptul că încă se crede că ce-i pe net este gratuit. Nu este așa. Nu am fost învățați de valoarea efectivă a unor lucruri, chiar digitale fiind, așa că ne este greu să dăm un ban pentru ele, deși ar trebui.
Comoditatea nu este, nici ea, motiv de piraterie. Odată ce i s-a explicat omului valoarea unui lucru acesta este gata să dea banul pentru el, dacă vorbim de un film sau joc video care îi place.
În afară de cazurile unor țări comuniste care nu au acces mai la nimic, pirateria nu este justificată. Cu atât mai puțin la noi.
Dorin a pus prezentarea despre piraterie la el pe blog și sper să o citești.
Eu aș vedea pirateria ca un indicator:
– vezi ce se caută și cât de mult (îți dai seama că este o piață undeva)
– vezi că ar putea fi probleme de cost/accesibilitate în zona respectivă
În afară de pirații cronici, marea majoritate a piraților ar da cu bucurie niște lei dacă știu că primesc ce vor, când vor, unde vor.
Așadar, vorbim de alternative la piraterie!
Pentru muzică avem alternativele:
– Zonga, Dezeer
– Radio online ca iTunes, di.fm
– Google Play Music, Spotify, Soundcloud, YouTube
Ascult des iTunes, Soundcloud și YouTube.
Pentru jocuri video avem site-uri ce vând jocuri chiar și la $1 bucata:
– GOG – Goo Old Games
– Steam
– Origin
Am pe fiecare dintre cele trei platforme jocuri cumpărate. Am aproape 40 de jocuri acolo.
Pentru filme avem:
– TV, cinema
– Voyo, DigiPlay, Youtube classic movies
– Hulu prin holla.org și Netflix tot prin hola.org
– SopCast pentru canale TV online
Pentru cărți există:
– Proiectul Gutenberg, Elefant, Amazon
De pe Amazon am luat deja 30 de cărți și alte 90 își așteaptă rândul. Cu prețuri de la $2 la $30 dolari pot fie că sunt ieftine în forma Kindle.
Acum ajungem la partea în care întrebăm cum oprim pirateria. Ei bine, pirateria se oprește în mai mulți pași:
1. faci educare și discuții pe cum a făcut Dorin, dar în cât mai multe medii
2. aplici legea și eventual blochezi accesul alinternet pentru piraterie
3. prezinți alternative pentru fiecare parte în parte
Eu sunt de acord cu toate trei, dar prefer 2 și 3 să fie la un loc, dar într-o formă atenuată. Decât să îi blochezi omului accesul complet, mai bine pui ISP-ul să îi afișeze insistent mesaje cu alternative. Cu timpul omul va începe să folosească alternativele și nu sursele de piraterie.
O altă notă: deși discursul lui Dorin suna de genul „hai să îi considerăm pe pirați infractori”, eu prefer o abordare în care să nu faci 1) separarea dintre omul obșnuit și pirat 2) asemuirea piratului cu un infractor.
Pirații pot fi convertiți în oameni plătitori dacă le explici, în timp, ce și cum și dacă ai răbdare cu ei. Datul cu bâta nu va funcționa aproape niciodată. Poate nu vor mai pirata de frică, dar în mintea lor ei se vor considera nedreptățiți. Mai bine îi câștigi de partea ta cu grijă, educare, timp.
Dacă mergem pe ideea că pirații sunt infractori, mai ales că întreaga cultură de după 2000 ne-a învățat pe toți că ce e pe net e gratuit, atunci tu îi obișnuiești cu gândul ăsta. Și dacă sunt văzuți ca infractori, de ce nu s-ar comporta ca atare?
Ca în exemplul cu trecerea străzii prin zone nepermise, dacă îi bați obrazul și îi explici cu frumosul, îl vei câștiga trup și suflet.
Prezentarea lui Dorin este mai jos: