Categorii
Arhiva General

Cocalarii de lângă noi. Ia vezi în oglindă.


Cei de la Sector 7 au făcut un filmuleț genial despre cocalari civilizați. Mai rar atâta morală pe minut și faze comice. Lucru ce m-a făcut să mă gândesc la cocalarii de toate zilele.

Adesea văd că li se spune cocalari celor care ronțăie semințe aiurea pe stradă, celor care ascultă manele, fac gălăgie, trec pe roșu, se comportă aiurea. Niște nedemni de o societate civilizată.

There is a catch: oameni din jurul nostru, prieteni, pot face unele dintre lucrurile de mai sus sau chiar noi, ocazional. Este ușor să judecăm și este bine să facem asta. La fel, este bine să fim și la capătul celălalt al judecății. Când judecăm individul din oglindă cu aceeași asprime pe cum îl judecăm pe cel de pe stradă ajungem să apreciem și mai mult calitatea de om. Da, om care greșește și tot judecă pe altul. Are, totuși, puterea de a se schimba.

Am amici care ascultă manele sau ronțăie semințe la scara blocului, cu o doză de bere lângă. Cocalari, adică. Dacă, în schimb, mă duc la ei și le cer o pâine spunându-le că nu am de unde să le-o dau înapoi, mă iau înauntru la masă. Unde mai sunt cocalarii atunci?

De câte ori ai trecut pe roșu sau ai profitat în vreun fel, oricât de mic ar fi el?

Cocalarii, cei care se comportă ca niște jeguri mereu, merită dați cu capul de asfalt. Restul, noi, suntem cocalari ocazional. Judecă omul, dar fă-o știind că și tu poți greși uneori. Punem prea ușor și prea des etichete.