Tom Scott, programator și creatorul seriei Things You might Not Know, de unde poți afla despre faptul că Disney și-ar putea construi o centrală nucleară dacă ar vrea sau cum să citești text în cod binar, a ținut un discurs la dConstruct 2014 în legătură cu modul în care vede el viitorul în 2030. El intră în pielea unui personaj contemporan acelor vremuri și apoi prezintă technologiile digitale așa cum s-au dezvoltat după 1998 până în 2030.
Atinge două puncte importante: modul în care comunicăm cu ceilalți și intimitatea pe care o oferim cadou companiilor în schimbul unei conectivități crescute.
Tom Scott se așteaptă ca, până în 2030, oamenii să aibă implanturi conectate în capetele lor (sau măcar dispozitive de pus în urechi), implanturi ce i-ar ajuta să fie mereu conectați la tot ce doresc să știe. In viitor motoarele de căutare ar putea lua în calcul predispozițiile noastre, modul nostru de a fi, întreaga noastră istorie pentru a ne oferi răspunsuri la întrebările noastre.
Un asemenea viitor va însemna renunțarea, aproape în totalitate, la intimitate, moment în care companiile ar avea acces la tot ce ai făcut vreodată. Un asemenea sistem este posibil și azi, mai ales că se pot stoca adresele de IP de unde te-ai logat, ce filme ai luat de pe torente, ce site-uri ai vizitat, ce plăți ai făcut.
Dacă iei toate astea la un loc și i le oferi unei companii ca Google, atunci toată identitatea și viața ta personală poate fi verificată la milimetru. E posibil un asemenea viitor? Tom Scott zice că ar putea fi undeva pe la mijoc, adică foarte asemănător cu ceea ce trăim azi, dar faptul că există posibilitatea ca o companie să dețină atât de multă informație despre tine trebuie să îți dea de gândit.