Categorii
Arhiva Blogging Online

YouTube, cum găsești, un algoritm secret și explicația celor 301 vizualizări


Într-un film lung, după standardele internauților mai rapizi ca hamsterii, aflăm cum funcționează YouTube și ce face pentru a te ține mai mult pe site. Youtube este al doilea motor de căutare din lume după Google și o parte bună din bani și-i scoate din reclamele postate în filmele uploadate acolo.

Tocmai de aceea echipele ce lucrează la YouTube fac tot posibilul să îți recomande filme pe care ai vrea să le vezi bazându-se pe ceea ce ai văzut deja, pe ceea ce ai căutat și pe timpul petrecut pe fiecare film în parte. Nu vei vedea aproape niciodată recomandări de filme care nu au, cât de cât, tangență cu ce ai urmărit tu în ultima perioadă sau care sunt irelevante zonei în care locuiești.

Cristos Goodrow, de la YouTube, explică de ce este foarte greu să recomande mereu filmul potrivit și recunoaște că omul este un puzzle foarte greu de deslușit. În încercarea de a recomanda cele mai relevante filme pentru tine ei țin cont și de filmele pe care le-au urmărit alții după ce au văzut același film pe care l-ai văzut tu.

Au folosit chiar și echipe de oameni pe care i-au urmărit în birourile YouTube și pe care i-au întrebat ce au căutat, de ce au căutat. Este o practică obișnuită în testele de usability, dar ei sunt interesați mai mult de partea de conținut și mai puțin de cea de navigare.

În filmul de mai jos afli de ce nu se poate vorbi de un algoritm anume atunci când YouTube încearcă să îți aducă filmele potrivite și să facă sugestiile relevante după o căutare anume.

Algoritmii folosiți de YouTube se folosesc, la fel ca Google Search, de ceea ce ei numesc semnale, indicatori care să le permită să claseze un anumit film pe scara relevanței. Se iau în considerare: timpul petrecut atunci când vizualizezi un film, dacă ai dat click pe un anumit film după o căutare, cuvintele cheie din titlul și descrierea filmului, categoria în care e acel film, poziția ta geografică, alte filme ce le-ai urmărit și tot așa.

Algoritmul după care YouTube îți afișează filmele este secret, așa cum era de așteptat, tocmai pentru că, din miliarde de filme, ei caută să îți afișeze filmul cel mai relevant. Cine ar cunoaște algoritmul ar putea să îți afișeze cele mai proaste filme pe prima poziție. Nu vrei asta!

O dilemă ce am avut până de curând a fost următoarea: dacă merg pe un canal cu multe vizualizări în primele minute sau ore văd că are 301 de vizualizări. Acest lucru se întâmplă invariabil la orice film ce primește mii de vizualizări în timp scurt.

De ce? Ei bine, algoritmul verifică vizualizările venite și face calculul pentru a verifica validitatrea lor. Asta pentru că multe vizualizări în scurt timp ar putea fi făcute de boți trimiși special pentru a face asta.

Vezi explicația în filmul de mai jos:

Ce ai aflat despre YouTube și ai avea de shar-uit? 😀