Categorii
Arhiva Blogging Online Optimism

Despre subiecte „controversate”

În ceea ce mă privește nu există subiecte controversate. Am avut onoarea de a participa la deschiderea Astra Film Festival, aici, în Sibiu, la ora 19, în data de 14 octombrie. AFF este festivalul de documentare care a creat un adevărat curent cultural și a generat reacții în toaă lumea, din Rusia până în Anglia, via Franța.

S-a pomenit, în anumite cazuri, de documentare controversate, moment în care mi-am pus întrebarea: există, cu adevărat, subiecte controverstae? Nu. Sunt controversate atunci când se încearcă denaturarea adevărului și anumite interese se interpun în șirul relatării faptelor.

Subiecte controversate: țiganii, separatismul, Roșia Montană. gazele de șist. Nu mi se par controversate. Controversa apare când se generează două laturi ale unui subiect ori două adevăruri. De când ai nevoie de două adevăruri ca să vorbești de un fapt? Nu cumva una dintre părți are un interes anume?

Când discuți la nivel de opinie ai un milion de păreri și nu vei ajunge la un consens. Or, adevărul este unul singur.

Tiganii, popor nomad cu o cultură care nu este congruentă cu tradițiile din zonele în care își fac veacul, trebuie analizați și căutat integrarea lor, de bună voie sau nu, în societatea în care există. Pentru asta trebuie să primească o șansă ca grup de oameni, dar și indivizii trebuie să fie pedepsiți la fel ca restul românilor în caz de abateri.

Separatismul aka regionalizarea din zona Transilvaniei este o metodă prin care ungurii vor să ceară mai mult decât primesc deja. Când ești locuitor al unei țări trebuie să îi respecți cultura și Constituția. Când urmăresti autonomii și alte aseemenea, ești nițel exagerat. Nu e controversă acolo: e un curent foarte periculos care trebuie stopat din fașă.

Roșia Montană. Controversat pentru că există oarece oameni care au un câștig ( vezi cei care primesc case sau bani pentru a pleca de acolo, profiturile RMGC și aprtea ce o primește România), dar planează suspiciunea coruptiei datorită lipsei de transparență și multiplelor personalități ale lui Ponta prim-ministru-parlamentar-om. Controversat? Nu. Când o companie urmărește profitul fără a o interesa realmente de urmări, nu poți permite exploatarea în condițiile de acum. Istoricul investitorilor Gabriel Resources (vezi Indonezia, Guatemala) lasă de înțeles că nu îi interesează urmările.

Gazele de șist. Faci puțuri cu pereți de beton pentru a sfărâma roca ce are gaze naturale în ea. Pompezi fluid de extracție (apă, nisip, chimicale) pentru a crea multe fisuri minuscule (milimetrice) și împingi acel fluid cu tot cu gaz în afară. De acolo se prelucrează amestecul și se obține gazul. Fluidul rămas în urma tratamentelor de separare a gazului este împins înapoi în puțurile menționate mai sus. Risc mic? Da, dacă nu te interesează pânza freatică ce va fi afectată mai devreme sau mai târziu de scurgerile de fluid.

Controversele vor fi create de prățile interesate, dar asta nu însemnaă, așa cum discutaserăm și la masă în seara trecută, faptul că omul cu o părere diferită de a mea trebuie răstignit.