ESO sau European Southern Observatory, este principala organizație astronomică a Europei, în materie de descoperiri și tehnologie folosită. Observatoarele ESO, situate în câteva locuri din Chile, au adus în centrul atenției faptul că există exoplanete, că unele dintre acestea ar putea fi comparabile Pământului sau că există anumite tipuri de zaharuri sau alcool în spațiu.
Nu este vorba de zahărul pe care îl știi, dar descoperirea unor nori cu materie organică este un motiv bun să se investească mai mult în astronomie. Zilele acestea am primit acasă calendarul ESO pe 2013 (imagini | PDF).
Între 3- 9 septembrie 2012 am reușit să văd sediul ESO și să iau câteva interviuri. Normal, acolo eu eram extraterestrul 😀 Am mai învățat câte ceva și am văzut de ce este nevoie de investiții uneori enorme pentru a realiza lucruri mărețe.
Cum ESO a sărbătorit pe 5 octombrie 2012 50 de ani de existență au creat câteva ESOcast, filme educative, care prezintă lucruri interesante din istoria ESO și a aportului adus astronomiei în general. Aceste ESOcast fac parte din filmul aniversar numit Europe to The Stars (aici filmele).
Unul dintre lucrurile care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta digitală este ebookul Europe to the Stars. În cele 260 de pagini vei învăța despre istoria ESO și vei vedea imaginile care au făcut mereu înconjurul lumii. Am citit toată cartea și a meritat fiecare secundă 😀
Dacă ești pasionat de astronomie și vrei să fii în ton cu știrile ESO primește newsletterul prin email sau feed Reader. De asemenea, lunar poți citi gratuit The Messenger (PDF The Messegner 150 – Oct 2012), buletinul eliberat de ESO prin care prezintă ultimele studii, decoperiri, aparate și programe folosite. Vei putea zice „am văzut de aproape ce s-a întâmplat”.
Happy 2013!