Printre cele mai inutile și enervante lucruri pe care un website le poate face sunt blocarea click dreapta de la maus și dezactivarea selecției textului. Mai rău de atât, treaba asta este făcută și de unele website-uri oficiale care nu au nevoie de asemenea „protecții”. Azi scriu despre anitp.mai.gov.ro sau Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Sunt două lucruri importante de discutat când vine vorba de website-uri oficiale:
– „protecții” gen blocarea clic dreapta, dezactivarea selecției textului, dezactivarea tastei CTRL (control) sunt inutile pentru că orice om suficient de determinat va copia tot ce va dori în numai 5 minute iar cei care nu știu să umble pe calculator, dar au nevoie de informațiile respective, nu vor putea să le copieze ușor pentru un email, de exemplu;
– „copyright”, drepturi de autor, așa cum vezi în partea de jos a website-urilor sunt inutile pentru website-uri oficiale pentru că informația de acolo este PUBLICĂ, aparține publicului, nu există protecții de drept de autor pe legi, horărâri de Guvern, declarații publice scrise, text pe site-urile oficiale și tot așa. Tot ce este pe site-urile oficiale, de la text informativ la program de mers al trenurilor este informație publică la liber pentru tot omul să o preia și să o dea mai departe.
Am să scriu și cum poți dezactiva așa-zisele protecții pe care le impun site-urile de genul pornind de la ideea că odată ce un browser gen Chrome randează site-ul pe ecranul computerului tău, atunci cel mai simplu și imediat lucru pe care îl poți face este un screenshot, captură de ecran. Pentru utilizatorii de Windows există o funcție smart snip folosită cu Win Logo + Shift + S care îți permite să faci captură de ecran a unei selecții și salvează imaginea copiată in clipboard. Tot ce ai de făcut este să dai paste sau CTRL+V în orice fereastră care acceptă fișiere media și gata, screenshot făcut.
Despre problema cu drepturile de autor pe site-uri oficiale am scris mai sus, așa că nu mai repet: o asemenea sintagmă este inutilă la site-urile oficiale. Eventual poate zice „copyleft” ori drepturi publice și atât.
Legat de așa-zisele „protecții” de pe site-uri, acelea sunt inutile, nu oferă protecție de nici un fel. Acele restricții sunt ca homeopatia: oferă o stare placebo de bine nefericitului care le folosește, dar nu ajută la combaterea bolilor în nici un fel. Așadar, cum dezactivăm asemenea restricții idioate sau măcar cum trecem de ele?
Cum treci de blocarea clic dreapta?
Blocarea clic dreapta la maus este făcut cu ajutorul JavaScript, așa că varianta cea mai rapidă este să pornești un website cu JavaScript dezactivat. Unele site-uri vor fi complet inutilizabile când faci asta, așa că folosește metoda la discreția ta. În cazul anitp.mai.gov.ro tot ce ai de făcut sunt următorii pași:
1. deschide tab nou de Chrome (valabil și pentru Safari, Firefox, Edge)
2. deschide Developer Tools cu F12 sau CTRL+SHIFT+I sau din Trei puncte verticale (setări) – More Tools – Developer Tools
3. în Developer Tools du-te la roata dințată (Settings) și de la secțiunea Debugger alege să dezactivezi JavaScript
4. copiază linkul https://anitp.mai.gov.ro/ și mergi la tabul cel nou
5. dă paste CTRL+V la link în adresa tabului cel nou și se va încărca acum cu JavaScript dezactivat
6. acum poți da clic dreapta pentru a copia imagini sau link către articole
Dar asta nu este suficient, pentru că nu poți selecta un text gen adresă de email important ori numărul de telefon pentru că au dezactivat selecția textului din CSS.
Cum treci peste dezactivarea selecției?
De cele mai multe ori selecția unui text este dezactivată în CSS folosind „user-select: none;” așa cum au făcut ei pe site-ul în discuție. Dat fiind că știu deja că au aplicat setările acestea de stil pentru nodul HTML știu cum arată și este ușor să le dezactivez din Developer Tools: pur și simplu debifez tot ce văd cu „user-select”:
În Developer Tools trebuie să dai clic dreapta pe textul pe care vrei să îl copiezi și să te uiți în partea dreaptă a panoului Developer Tools, panou numit Styles. Acolo vei putea debifa tot felul de setări ce le vezi.
Desigur, asta nu este suficient pentru că aiuriții de la website-ul în discuție au pus aceeași setare în alte definiții de stil ce țin de clasa „.unselectable”. Tot ce ai de făcut este să localizezi proprietatea „-webkit-user-select: none;” și să o debifezi în Developer Tools. După ce dezactivez acea setare pot să selectez textul și gata, dau share.
Alta metodă de a copia informații importante de la site-uri oficiale
Dacă nu vrei să faci tot felul de scamatorii cu dezactivarea JavaScript ori a anumitor definiții de stil, atunci tot ce ai nevoie este să te folosești de tabul Elements din Developer Tools.
Tot ce trebuie să faci este sa urmezi pașii:
1. deschide tab nou de Chrome (valabil și pentru Safari, Firefox, Edge)
2. deschide Developer Tools cu F12 sau CTRL+SHIFT+I sau din Trei puncte verticale (setări) – More Tools – Developer Tools
3. copiază linkul https://anitp.mai.gov.ro/ și mergi la tabul cel nou
4. dă paste CTRL+V la link în adresa tabului cel nou și se va încărca normal, cu toate briz-brizurile activate, dar măcar vei avea Developer Tools pornit
5. în Developer Tools localizează tabul Elements și dă clic înăuntru oriunde peste codul de acolo
6. caută orice text cu CTRL+F, în fereastra ce se va deschide în stânga jos vei putea trece un text oarecare gen „verde”, de la Telverde, că tot vrem să copiem numărul de telefon de acolo
7. tot ce ai de făcut acum este să dai click peste cod și să navighezi în interiorul codului pentru a găsi textul (apasă pe săgeata din stânga liniilor de cod pentru a deschide interiorul codului)
8. Tel verde este în interiorul unui element SPAN, dai dublu-click pe text și îl poți copia: TELVERDE – 0800.800.678
Cum am zis: asemenea protecții sunt inutile și încurcă tocmai oamenii care chiar au nevoie să copieze niște informații pentru a fi ajutați. Ar trebui să se dea lege împotriva unor asemenea prostioare pe site-urile oficiale.
PS. Există multe alte metode prin care poți face rost de textul din site-uri (cURL, scraping tools, RSS readers, etc).
2 răspunsuri la “Lucruri prostești făcute de website-uri, cazul anitp.mai.gov.ro”
[…] – Wired: căști wireless cu panouri solare, Urbanista – Manu: jocuri Meh / Cum folosești Developer Tools să copiezi informații importante de pe site-uri oficiale […]
[…] Am scris: cum să treci de restricțiile inutile ale unor website-uri […]