De la Bogdan Manolea, președintele ApTI, am aflat că UE pregătește o nouă legislație legată de folosirea linkurilor în articolele noastre, ale bloggerilor. Baiul mare ar fi că, după ce o asemenea lege este aprobată, dacă vrei să dai link către articolul unei agenții de jurnalism/publicitate/media, tu ar trebui să plătești o taxă.
Practic publisherii din Franța și Germania vor să ia ceva natural pentru utilizarea internetului și să îl pervertească într-un mecanism de limitare a accesului la informație. Adică niște agenții care cer dreptul de a difuza informații cer altora, adică utilizatorilor de linkuri, să plătească o taxă de protecție pentru a difuza aceeași informație.
După ce am citit detaliile noii propuneri de lege, consider că publisherii care susțin inițiativa sunt niște rackeți ai linkurilor care cer taxă de protecție pentru ceva normal pentru sănătatea internetului.
Nu știu cum vor reuști să aplice o asemenea lege. Dacă eu, ca blogger, am citit ceva important pentru cititorii mei și vreau să indic sursa, atunci voi pune linkul către sursa respectivă.
Ca să nu iau amendă voi folosi un serviciu care încă nu există, dar care va avea serverele într-o țară din afara UE și care va permite salvarea linkurilor acolo. Un fel de serviciu de redirect: tu pui link către site-ul respectiv, acolo omul ajunge și citește snippetul de informație interesantă și apoi dă click pe linkul prezent pentru a citit sursa originală. Așa serviciu se numește acum agregator de știri.
Acum sunt tot felul de agregatoare de știri care lucră în felul acesta, dar vor fi închise după adoptarea unei asemenea legi. Vei avea nevoie de ceva mai ascuns la care nu pot ajunge legile UE.
Iată ce zice Bogdan în articolul despre moartea linkului:
Și totuși Comisia Europeană propune o taxare pentru cei care vor să facă o legătură către site-ului unui editor de presă
Dacă vrei să știi cum îi va afecta pe bloggeri taxa pe link, citește articolul celor de la ApTI despre reforma UE legată de link:
Ești jurnalist / blogger
La nivel european se lucrează la modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, însă propunerea Comisiei Europene aduce schimbări cu impact negativ pentru jurnaliști, bloggeri sau persoane care activează în online media.
Dreptul auxiliar de autor (ancillary copyright) sau taxa pe link va însemna îngreunarea accesului la informație și limitarea surselor de știri și a informațiilor online.
Iată cum te va afecta reforma copyright:
Dreptul de autor auxiliar va da editorilor de presă, dar nu jurnaliștilor, dreptul de a decide ce apare în rezultatele motoarelor de căutare și ce nu. Ei vor putea percepe o taxă pentru preluarea snippet-urilor (acea minimă preluare a unui articol: titlul, 1-2 rânduri de text și eventual o poză), care îi face pe cititori interesați de accesarea site-ului unde se află articolul. Dar această cotizație nu va ajunge la jurnaliști, ci doar în buzunarul trusturilor de presă.
Agregatorii de conținut ori vor suporta costul cerut de publicații, ori vor dispărea de pe piață. Sau vor publica link-uri HTML brute, fără un titlu explicativ sau un preview. Deci mai puțin trafic pentru editorii de presă și acces greoi la informație pentru cititori. Va trebui să memorăm adresele tuturor site-urile unde vrem să citim conținut.
Dacă agregatorii de conținut nu vor accepta să plătească, va fi mult mai dificil să accesezi informații. Micile publicații au nevoie de agregatorii de conținut pentru a fi mai vizibile și pentru ca materialele lor să devină populare. E o relație de simbioză importantă pentru păstrarea diversității conținutului și pluralității mass-media.
Orice fel de lege de genul este un pas nesănătos pentru internet și pentru bloggeri. Citește mai multe pe pagina de campanie a ApTI sau urmărește filmele lor de pe YouTube pe această temă.