În episodul 22 al podcastului „Un român în Londra” discut de cea mai tristă săptămână de când sunt în Anglia: este vorba de atacul terorist de la numai 3,5 kilometri de locul meu de muncă. Oricât de viteaz te crezi, chestii de genul te fac să te uiți cu frică la zonele unde sunt mari mulțimi de oameni, inclusiv în zona podurilor de peste Tamisa care sunt mereu pline.
Londonezii, în schimb, sunt ceva mai calmi. Ei au experiență în domeniul ăsta. Eu și ceva colegi de la muncă suntem nițel speriați de eveniment, dar trebuie să vi la muncă, să continui viața. Nu te poți bloca în asta, dar gândul îți va fi mereu în capul tău: dacă eram eu pe podul Westminster când teroristul a intrat cu mașina peste pietoni și a ranit 50 de oameni și ucis 3? Dacă eram eu?!
Cum nu era destul știrea cu atacul terorist de la Westminster, pe pod și la intrarea în Parlamentul UK, iată că avem și un scandal în care jurnalista Maia Bondici a fost tratată ca o cârpă de către ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Omul a câștigat poziția de ambasador în Londra ca o favoare din partea lui Iohannis pentru rolul avut în timpul candidaturii la Președenție. Altfel, nu găsești ceva care să îl recomande pe politrucul școli de Nastase într-un rol diplomatic de genul Ambasador al României la Londra.
Despre modul în care Dan Mihalache a tratat-o pe Maia Bondici s-a scris în evz.ro așa că am vrut să alu mai multe despre politrucul nostru. Hotnews a făcut un rezumat al lui Dan Mihalache, activități și ce crede el despre lume, în articolul publicat în 2015 intitulat Cine este si cum gandeste cel mai important om de langa Klaus Iohannis. Un autoportret facut in sapte ani de postari pe blog. Prea multe chestii măgulitoare nu găsești acolo. Nu găsești ceva effectiv facut de Dan Mihalache pentru români, doar funcții politice, dar nimic efectiv util. Vezi CV-ul lui (PDF).
Am mai vorbit despre faptul că informații utile găsesc pe pagina de Facebook Informații în UK (de exemplu, după 29 martie, când se lansează Art 50, românii pot veni liniștiți în UK), dar nu pe pagina Amabasadei, plină de statusuri în care îl prezintă pe Dan Mihalache la evenimente, dar nimic cu adevărat util.
Pe contul personal de Facebook Dan Mihalache a primit o mulțime de comentarii deloc măgulitoare și a șters o parte dintre ele. Pa pagina sa, numită tot Dan Mihalache a publicat același răspuns pe care mi l-a trimit de pe mailul personal – dan.mihalache@me.com – email prezent și în CV. Eu trimisesem mail către londra@mae.ro și m-am trezit, nu cu poziția oficială a ambasadei, ci cu un mail personal trimis de ambasador. Fishy stuff.
Rășpunsul publicat de el pe pagina de Facebook este diferit de cel primit de mine:
Răspunsul primit de mine nu pomenește prezența unor colaboratori pe acolo:
Știrea principală tratată în podcast:
– atentatul terorist din data de 22 martie 2017, miercuri, ora 2:40 PM, în care au fost răniți 50 de oameni și 5 au murit, inclusiv atacatorul și un polițist britanic
– atacatorul era britanic, născut din mamă singură și a fost radicalizat în închisoare unde a ajung de câteva ori din cauza unor infracțiuni făcute cu violență
– avea soție și trei copii, se comporta frumos, avea costum mereu
– cei morți: atacatorul, împușcat în curtea Parlamentului, un polițist înjunghiat de atacator, o mamă a doi copii, lovită de mașină și alți doi bărbați loviți de mașina lui
– doi români, Andrei și Andreea au fost loviți de mașina individului. Andreea a fost proiectată de mașină peste balustrada podului și a căzut în Tamisă. Este în spital acum. Sper să își revină
– atacul a durat 82 de secunde
– a fost plecat in 2005 ca profesor de engleză în Arabia Saudită
– a fost pe lista de urmărire a MI5, dar au considerat că este neimportant
– numele teroristului britanic este Khalid Masood, 52 de ani
– BBC prezintă, în filmul de mai jos, filmul evenimentelor
– cei de la Sky News prezintă reportaj special:
Alte știri:
– pe 20 martie a fost echinocțiul de primăvară la oa 10:48
– în noaptea 25/26 martie se trece la ora de vară (ceasul se dă cu o oră înainte)
– pe 25 martie s-au sărbătorit 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma care a pus bazele Uniunii Europene ( 25 martie 1957), înlocuit acum de Tratatul de la Lisabona (cele 4 libertăți fundamentale ale Uniunii)
– cele mai lungi scări rulante din Londra
– Ofcom UK propune amenzi pentru ISP-urile care nu-și respectă contractele de furnizare a serviciilor (plăți automate către clienți dacă BT sau Sky nu repară conexiunea de internet în timp util, de exemplu)
– SadiQ Khan impune firmelor care folosesc mașini de gabarit mare folosirea unor modele care au uși transparent și care au cabina foarte aproape de sol pentru a evita accidentele ( 2%% de pietoni uciși sunt victime ale unor mașini cu gabarit mare. 50% din răndul bicicliștilor uciși sunt victime ale același mașini)
– London Oktoberfest va avea loc la Canary Wharf în datele 28.9 – 1.10 și 5.10 – 8.10
– un tânăr de 18 ani a fost ucis în Barking în stil mafiot, cu un glonte în cap în urma unor dispute între găștile de cartier care vând droguri (181 de aemenea găști de cartier în Londra)
– pe 29 martie 2017, miercuri, Theresa May va declanșa articolul 50 pentru ieșirea UK din UE