Radu a făcut un studiu pe care toți deținătorii de bloguri, site-uri, marketeri și clienți trebuie să îl citească mai abitir ca pe Scripturi. De ce? Pentru că arată cât de mulți oameni proști și egoiști sunt printre bloggeri. Să nu uităm că ne mai arată un lucru demult știut: majoritatea bloggerilor sunt irelevanți.
Eu zic că sunt irelevanți pentru că umblă numai după fantome: clicuri, views, alte bla-bla-uri de genul.
De curând avuserăm blogmeet cu grupul Social Media Brașov și mi-am adus, din nou, aminte care este motivul principal pentru care am EU un blog și motivul pentru care ar trebui să aibă tot românul blog: ai ceva de zis, o zici în felul tău, în termenii tăi în speranța că vei ajuta comunitatea în vreun fel. Dacă un singur om a fost ajutat azi de articolele tale, atunci blogul tău este pe calea cea bună. Dacă ajuți mulți oameni cu păreri bine documentate, cu articole care acoperă o nevoie anume, atunci vor veni și clicuri, și vizite.
Dacă pui pe primul loc vizitele, clicurile primite, atunci ești pe de-ndoaselea: mânânci din budă și îți faci nevoile în bucătărie. Ceea ce ar fi ok, dacă ar fi doar unu-doi bloggeri care fac asta, dar când ai o mulțime de bloggeri netoți care intră într-un milion de grupuri cu scopul de a arunca un link acolo și de a primi ceva clicuri aiurea, atunci căcatul din blogosferă ia proporții care i-ar face invidioși chiar și pe zombie aducători de Apocalipsă.
Nu știu cum să le dau peste cap mai mult oamenilor netoți care strică ideea de grup de Facebook. Grupul e acolo ca să poți vorbi cu oamenii pe o anumită idee, să formezi legături, să dai și să primești sfaturi, să te ajuți cu cel de lângă tine. Așa cum avem noi grupul Social Media Brașov. Ăla este etalon pentru orice grup din România.
Radu, în studiul despre ceva grupuri de bloggeri de pe Facebook, a văzut că, postând articole în grupuri ce totalizează peste 500 000 de oameni, a primit doar câteva zeci de clicuri. El a văzut că nu există comunicare, unele grupuri sunt acolo pentru schimb de linkuri sau pentru plasare de reclame fără rost. Sunt unii care se laudă că sunt membrii în atare grupuri și, dat fiind numărul mare de membri, el poate aduce multe vizite. Bullshit.
Când cineva face reclamă are nevoie de clienți, de ceva ochi interesați, nu de ochi veniți de la alți bloggeri neinteresați de subiectul respectiv. Ai zice că se triază blogurile, dar văd că se țin în continuare pe false vizualizări și pe advertoriale de 10 lei.
Am ieșit din orice grup în care nu am găsit comunicare. Am vizite puține pe zi, dar oamenii care vin aici vin pentru că o nevoie a lor este acoperită, fie că etse vorba de articole tehnice sau de anunțuri publice pe care le fac ori de alte informații care îi pot ajuta.
Blogul și, implicit, bloggerul trebuie să accepte că poate realiza un serviciu pentru comunitate. Face un serviciu bun, comunitatea îl va răsplăti. Nu merge invers.
Acum pastila de marketing. Filmul de mai jos este un video clip despre toate cuvintele goale folosite în marketing. Când citesc câte un mission statement ca cel din filmul de mai jos mi se întoarce stomacul pe dos. Spune clar ce ai de zis și gata:
2 răspunsuri la “Cât de mult contează grupurile de bloggeri pe Facebook? Dar marketingul plin de cuvinte goale?”
Eu nu Îmi fac reclamă.
Oamenii care mă citesc îmi fac reclamă, asta dacă consideră utilă informaţia pusă sub nas.
Da, asa este mai bine. Cine te plce te recomanda. Atunci ai efectul cel mai mare, nu prin grupurile in care tot omul arunca linkuri ca al gunoi.