Eh, ce părere ai despre ideea lui Dorin ca doar cei care plătesc impozite să aibă dreptul de a vota? Eu numesc asta o democrație adevărată. Nu îmi place ideea ca asistații sociali, pensionarii, funcționarii la stat și cei care nu dau un ban ca taxă la stat să aibă drept de vot.
De ce?
Pentru că primele două categorii de oameni sunt ușor de cumpărat, sunt masă de manevră în caz de alegeri. A doua poate primi ușor ordine de la conducere iar cei care nu plătesc taxe deloc nu au, by default, drept să se pronunțe asupra a ceea ce se face cu banii strânși din taxele date de mine și de alții.
Așadar, atunci când doar cei care plătesc impozite pot vota, îți vei da seama că nu mai ajunge oricine la conducere și că nu mai poate mitui lumea (pensionarii and co. ) să voteze cu ei.
Îmi place cum expune Dorin problema democrației inclusive, democrație care e nițel schiopătândă:
Dar pentru că nu v-am convins, să vă dau un exemplu. Doi tipi și o tipă, într-un bar, doresc să voteze pe o problemă de mare interes pentru 66% din populația din bar: dacă cei doi și fata merg acasă să facă mai multe. În democrația inclusivă, toată lumea votează și majoritatea cîștigă. În democrația mea, doar fata votează pentru că ea plătește taxele.
În rest, anul ăsta se votează un nou președinte. Eu cu cine votez?
4 răspunsuri la “Vrei democrație? Atunci să voteze doar cei care plătesc impozite!”
Bai, sincer, e fie una, fie alta. La noi nu capitalism, si nici socialism. E un bors misto si o incercare de adaptare a mai multor puncte de vedere. E clar ca nu merge capitalismul pur aici, cel putin nu inca. Insa nu mai merge nici socialismul ala pe care il impuneau comunistii, deoarece e clar ca nu toate lumea e egala.
Da, o chestie mai mult de dreapta, decat de stanga ar fi buna. Normal toata lumea are drepturi, dar mia putin obligatii. Sa nu mai zici de obligatii morale!
In urma cu un secol doar cei care aveau o anumita suma de bani puteau sa voteze (in Romania).
Nu ar fi mai bine sa revenim la un asemenea sistem? Ori un sistem in care doar cei care au facut facultatea si au un anumit salariu/bani in banca sa voteze. Fiindca doar ei au cunostintele si experienta pentru a sti ce e mai bine pentru tara.
Democratia se invata, in cateva decenii ori secole, prin incercari, esecuri si reusite.
Nu as fi de acord ca doar cei cu bani sa voteze. SA voteze cei care platesc niste taxe in mod direct.
La origini cerinta asta are de-a face cu faptul ca ai pe de o parte politicieni corupti si cauti metode prin care sa ii strangi de gat si pe de alta parte ai oameni usor de influentat, niste oi pe care incerci sa le educi sa mearga dincolo de mita electorala si individualismul infect al multora.