Sau cel puțin Traian Băsescu vrea. Și eu, și alții care au făcut deja marș în București pentru unirea cu Basarabia. Unirea cu Moldova ar face din România o țară nițel mai puternică și ar fi un motiv în plus de mândrie.
Cel puțin așa văd eu treburile, dar nu am studii de istorie sau politică, așa că aș putea greși. Țin să cred că o nouă unire ar mări puțin încrederea românilor într-o schimbare, ba chiar am putea ajunge să nu ne mai vedem niște oameni de nimic în timp ce țipăm pe la colțuri că suntem cei mai cei.
Ieri Traian Băsescu zicea că dorește unirea cu Moldova, dacă cei de dincolo își doresc același lucru. În urmă cu ceva timp cei de la Ziarul Financiar au făcut un studiu prin care să se vadă impactul unirii asupra economiei României.
Văd tot mai des tendințe unioniste. Mi se pare mie sau chiar e o mișcare în direcția asta? Ziarul Financiar a făcut o listă a schimburilor dintre cele două țări și o comparație a PIB-ului plus alte măsurători. Impactul asupra economiei României nu va fi unul negativ, atât cât pot înțelege eu, mai ales că:
În România sunt judeţe care au, singure, un PIB mai mare decât Republica Moldova, precum Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova este o zonă de neglijat, pentru că nu poţi neglija aproape 4 milioane de consumatori şi o ţară care a făcut progrese importante în ultimii ani. Acest lucru a fost înţeles de companiile străine care întâi au venit în România şi apoi au trecut Prutul în Republica Moldova.
Așadar, câștigi 4 milioane de locuritori, mărești granițele cu 490 de kilometri, adaugi 5 miliarde de dolari la PIB, dar scade PIB pe locuitor, mărești exporturile în acea zonă, avem o tară mai completă.
Eu văd așa lucrurile:
– faci unirea
– trebuie să rezolvi problema Transnistriei și a celorlalte două zone autonome din Moldova
– crește sentimentul naționalist, moment în care te întorci asupra ungurilor de la noi și le dai cu autonomia în cap, mai ales că sunt situații în care românii din județele Covasna sau Harghita ajung să fie discriminați
– Ungaria și UDMR (care nu e partid, e o fundație) face scandal că suntem răi și că vrem să îi asuprim mai mult pe ungurii, care au, oricum, destule libertăți la noi
– supărăm Rusia
.
.
.
– învățăm cu drag rusa, dar măcar suntem uniți.
Tu cum vezi unirea cu Moldova?
14 răspunsuri la “Să supărăm Mother Russia: românii vor unirea cu Moldova”
Unirea cu Moldova … hmmm … nu stiu ce sa zic dar Germania si acum are probleme in partea de est si nu putem compara forta financiara a Germaniei cu a noastra.
Da, stiu. Poate dura zeci de ani de zile sa aduci la acelasi nivel doua parti diferite, dar germanii au facut-o si au stiut ca nu pot evita uniunea. Nu cred ca regreta asta.
Eu văd un pic altfel problema, care e foarte complexă. Redusă la maxim avem:
1) problema Transnistria. Eu nu-i văd pe ruși plecând de acolo fără un mic război. (vezi recentul Rusia/Georgia și Oseția de Sud)
2) problema comuniștilor; Moldovenii încă nu s-au decis dacă vor comunism sau democrație. Oscilează ca sinusoida. În România cu PSDul oricum votează cei mai necăjiți/săraci/mai puțini educați și-s ai dracu de mulți. Dacă mai apar moldovenii care o să fie „convertiți” de PSD ne ducem dracu cu toți, spre Rusia.
3)problema economiei; economia actuală o să fie prea firavă să mai suporte o Moldova.
Adică oricum suntem înapoiați relativ la vesticii europeni, cu vreo 20-30 ani, noi, România. Eu îi văd pe moldoveni cu vreo 20-30 ani după noi… Eu zic că ar fi un dezastru toată chestia asta.
Oricum, dacă ei aleg calea democrației, o să ne întâlnim toți în UE. Oricum vom fi separați tot timpul pentru că un teritoriu se gestionează cel mai bine de comunitatea locală (regiune) nu de guvern. Așa funcționează acum Vestul.
Oricum, în cazul cel mai optimist, trebuie organizate 2 referendumuri. Eu nu-l văd bine pe cel din România, că sunt destui care ar vota contra.
Mersi de comment.
Partea cu Transnistria este un punct urat de tot. La partea cu economie vad ca zice ca Moldova are pPIB cat un judet de la noi. Chiar asa de mult sa ne traga inapoi?!
Cel mai dificil va fi mereu pe plan politic. Daca ei vor comunism si vad sa psd-ul nostru tot comunisti sunt, nu poate iesi bine nimic din toata treaba asta.
Sper ca vor dori democratie, altfel eu ma vad fara o Moldova ca parte a Romaniei.
Ariel are dreptate.
Parca as prefera sa nu. Avem si asa o Moldova care-i vai de ea.
Cu Germania, cu Franta, nu ziceai si tu sa ne unim!
Deh, cainele mic vrea mere cu dulaul mare, dar de ce n-am face o haita de caini mici care sa fugareasca dulaul mare?
La o emisiune din cadrul „Romania in direct” s-a vorbit despre acest lucru. Iar una din ideile principale era: unirea dintre Romania si Republica Moldova se poate doar dupa ce Republica Moldova va intra in Uniunea Europeana.
Eu sunt de acord cu aceasta idee. Nu fiindca imi este frica de Rusia ori de Transnistria. Pina la urma Rusia nu va avea ce face, fiindca, in timp, U.E. va deveni prea important economic, iar Transnistria se va supune deciziei Rusiei.
Plus avand in vedere ca suntem in NATO nu cred ca va fi cine stie ce conflict cu Transnistria ori Rusia. Desi sunt sigur ca vor rage.
Iar Republica Moldova…va trebui sa ajunga la nivelul nostru, nu doar economic. Cred ca e de datoria noastra sa ii ajutam cat de mult putem.
Da. Daca ar fi atrasi in UE ar fi mult mai simplu sa se aca un stat mai mare. Oricum, implicatiile sunt destul de mari. Rusii nu vor sa piarda nici un metru. Nu ma bazez pe NATO.
Nu văd o unire cu Moldova decît în cadrul unui stat federal. Și cred că problema mai mare nu e cea economică, ci e legată de populația rusofonă care ar reprezenta ceva la sută din totalul populației. Adică prea mult pentru un stat care ține încă cu dinții de titulatura „unitar-național”. În momentul de față Basarabia e mai puțin România, mai mult Rusia.
Cum -s aizs mai sus, daca intra in UE, e posibil sa obtinem mai multa tractiune. Si un stat federal ar fi misto 😀
Vezi că asta înseamnă regiuni autonome și în cadrul statului român actual. Inclusiv aia populată majoritar de maghiari. 😀
Hey, federal intre Romania si Moldova, nu asa 😀 Nu ma joc 😀
Problema e destul de incurcata.Avind in vedere politica externa ruseasca,cel putin de la Petru cel Mare incoace,parca nu-mi vine sa cred cit de usor a semnat Moldova acordul de la Vilnius.Prea multa liniste in Transnistria pentru ca sa nu existe alte dedesubturi ale afacerii.UE nu exista ca atare,de fapt UE e Germania si cam atit.Luind in considerare faptul ca USA isi cam retrage trupele din Europa pentru a le concentra in Pacific unde au de infruntat China,ma tem sa nu ne aflam in fata unui nou pact Ribbentrop-Molotov,in care Germania si Rusia sa-si imparta iar Europa intre ele.
De data asta impartirea este ceva mai subtila si sper ca nu va duce la conflicte militare. Faza este ca as prefera sa fiu in partea cu Vestul, pentru ca nu vreau sa aud de comunism.