În ultima perioadă oameni din jurul meu au fost nevoiți să apeleze la Salvare sau să interacționeze cu personalul medical de la camera de urgențe a acelor spitale. Interesant cum se poate ajunge la situații fără ieșire sau la consum enorm de energie când nepăsarea personalului medical, pe de o parte, și nervii întinși ai pacienților, pe de altă parte, se întâlnesc.
Luăm două urgențe medicale: om lovit de un taxi în timp ce emrge pe bicicletă și om ce a avut un accident acasă. În primul caz omul a fost dus la UPU Brașov, la Județean cu mașina taximetristului și a stat două ore până să fie preluat de cei de la Urgențe. Nervi, ceartă, cei de la Urgențe abia așteptau să scape de el. În al doilea caz s-a chemat salvarea pentru că ne-am fi dus degeaba la Județean, pe când trebuia să ajungem la Mărzescu. La Mărzescu distracție mare când medicul nu a știut să comunice exact ce se întâmplă și ce vrea să facă.
După toată tevatura din cele două cazuri mi-am strâns la un loc ceva mici sfaturi care să ne ajute pe toți:
1. Nu te panica. Respiră ușor, fă ceva care să te calmeze. Respiră din nou. Cine sună la Salvare trebuie să zică: orașul, numele și prenumele celui ce are bai, vârsta, sexul și baiul în câteva cuvinte. Keep calm.
2. Dacă ai accident de mașină, cheamă Salvarea și pe cineva apropiat. Rămâi locului până ajunge amicul tău și Salvarea. Dacă e chiar nevoie, mergi cu cineva cu mașina, dar altfel e mai bine să aștepți. Dacă te preia Salvarea ei știu ce să îți facă până să ajungi la UPU și le pot explica mai bine celor de acolo cum stă treaba.
În plus, dacă te duce Salvarea, nu mai stai la rând ca restul. Nu toți cei care țipă că au urgențe și așteaptă la rând au cazuri urgente.
3. După ce UPU sau Urgențele de la Județean te-au bandajat sau orice altceva, tu ai terminat treaba cu ei. Orice altă plimbare la Județean se face la Policlinică, nu la UPU. La UPU mergi prima oară, când s-a petrecut necazul, apoi restul vizitelor se fac la Policlinică.
4. Mereu adu pe cineva cu tine. Cineva trebuie să fie mereu acolo. Să fie martor la ceea ce se întâmplă și ce se zice, dar să-ți mențină și moralul sus. O pereche de ochi în plus îi face pe doctori și asistenți să fie mai… umani. Nici nu știi ce dialoguri și ce vorbe își pot primi oamenii veniți la urgențe de la personalul de acolo. După toane și răspunsuri.
De asemenea, având încă un om acolo, în exact aceeași sală cu pacientul, acela va putea întreba ce se întâmplă și ce se va putea face pe viitor. O minte clară e nevoie în asemenea cazuri.
5. Nu da bani. Nici înainte, nici după. Tanti de la ORL de la Mărzescu lucrează și la Hiperdia. La ORL s-a comportat de parcă avea animale la purecat iar la Hiperdia sigur știe să fie binevoitoare. Doctorii sunt plătiți pentru un job, să și-l facă.
6. Cere doctorului să îți zică ce s-a întâmplat, ce va face el atunci, ce vei simți când folosește ustensilele și anestezicele pe tine. Atunci când știi ce se întâmplă și efectul lor asupra corpului tău vei ști să îți pătrezi calmul. E foarte rău când doctorul te ia ca pe un sac de cartofi și începe să se arunce la lucru fără a se uita la omul speriat de pe scaun. Explică-i, dom’le, ce și cum și vei avea un pacient mai fericit.
7. Dacă cei de la Urgențe s-au comportat urât și vrei să reclami, trebuie să depui reclamația la directorul medical și biroul juridic al spitalului (opțional) și la Colegiul Medicilor (obligatoriu). După caz, dacă doctorii au făcut ceva rău și te-au lăsat netratat sau nu au vrut să te primească la UPU, poți depunde plângere la poliție.
Ce experiențe ai avut și tu cu Urgențele? Ce sfaturi ai pentru noi?
În rest, sănătate.
2 răspunsuri la “Câteva mici sfaturi dacă ai urgențe medicale”
[…] Ar fi bine sa n-aveti nevoie de sfaturile acestea […]
[…] Bonus: ce să faci dacă trebuie să chemi Salvarea. […]