Categorii
Arhiva Optimism

Siemens și deschiderea către online cu #bloggerilaschimb

#bloggerilaschimb m-a scos din confortul Brașovului și m-a trimis în Sibiu la plimbare prin fabricile Siemens: SIMEA (Siemens Industrial Manufacturing, Engineering and Applications), SYKATEC (Systems Components Application Technology) și SEIT (Siemens Electrical Installation Technology).

Nu știu dacă Werner von Siemens se gândea prin 1847 că va crea o companie multinațională care va dura mai bine de 160 de ani, dar i-a reușit. Spiritul german s-a văzut în cele trei fabrici vizitate la Sibiu și mi-a plăcut atmosfera destinsă.

La SIMEA am dat de o fabrică aproape total automatizată și mi-am luat în primire instrucțiunile la Departamentul Logistică.

Cel de logistică are, în principiu, responsabilitatea de a gestiona intrările și ieșirile din fabrică. Materialele care vin sunt verificate și pregătite pentru operațiunile din fabrică iar apoi produsele finite sunt trimise către client. Verificările și documentele din spatele procesului de gestionare a materialelor intră în grija celui(ei) de la Logistică. Adevărul este că postul respectiv cere mult mai mult decât cele zise mai sus și am avut ocazia să aflu asta pe parcursul celor câteva ore de „inițiere”.

Acolo am văzut cum se fac plăcile pentru surse de alimentare, aparate de monitorizare electronică a automobilelor și stații radio. Un lucru care mi-a plăcut aici a fost monitorizarea automată prin internet a stocului de material pe care un furnizor îl are în depozitele SIMEA. Când o cantitate dintr-un material lipsește furnizorul știe și pregătește resursele fără să fie nevoie de intervenție umană. Ei fac acest lucru folosindu-se de cântare conectate la internet.

La SYKATEC, unde se fac cabluri, table zincate și carcase de oțel, am admirat ca la spectacol o presă mare și gălăgioasă. Sunetele scoase seamănă foarte mult cu sunetul armelor de foc auzite în filmele de acțiune. Idee: de ce n-ar folosi Siemens un asemenea aparat să imite o melodie- două celebre? Cred că ar ieși un concert veritabil 😀

La SEIT am avut ocazia să văd cum ideile ingenioase rezolvă probleme tehnice în mod elegant. Acolo se fabrică siguranțe automate, cu mecanism de întrerupere a curentului electric la supratensiune și la supraîncălzire. Modul în care au îmbinat cele două carcteristici și conceptul folosit în spatele lor mi s-a părut foarte deștept (disclaimer: nu am liberatea să descriu soluțiile tehnice folosite, așa că nu săriți pe mine :D).

În cele trei fabrici este folosită cultura promovării celor capabili. Dacă ești mai bun ca alții (te implici), atunci ai ocazia să ajungi în posturi mai bune. La fel, mi-a plăcut că există un sistem de recompensare în genul „angajatul lunii”, dar într-o formă specifică lor.

Mulțumim Siemens că ne-a deschis ușile și că ne-a prezentat fără rețineri o mulțime de aspecte ale muncii companiei.

Mai jos sunt câteva poze via #bloggerilaschimb Facebook și Bloghiță.


Bloggeri la schimb este un eveniment TVdece şi Nebuloasa în colaborare cu Siemens România şi susţinut de: Hotel Levoslav, Supporter Pub and Grill, Vintage Pub, Hotel Ambient, Autonom Rent-a-car şi Compania de online.

13 răspunsuri la “Siemens și deschiderea către online cu #bloggerilaschimb”

UUU.. Update-ul de care vorbeam. Fain, trei fabrici într-o singură zi… eu credeam că e vorba doar de una. Super tare! Doar la una ai fost pe departamentul de logistică, sau la toate trei?

Doar la SIMEA. In celelalte doua am vizitat cu grupul fiecare departament.

Pe vremea cand eram si eu tanar (sic!), pe Colina, undeva in laterala caminului 16 era ceva de la Siemens. Cred ca era un birou, ceva…
„În cele trei fabrici este folosită cultura promovării celor capabil.”…si cu asta ai spus tot.

Eh, asa-i ca e ceva nemaiauzit prin anumite locuri? Depinde unde dai cu sapa 😀

Da, am vazut cateva lucruri si solutii care ma ajuta sa inteleg mai bine cum functioneaza unele lucruri. Si mi-am dat seama ca pot avea in casa lucruri pe care le consideram nimicuri si totusi au mult mai mult de oferit.

Foarte frumos ceea ce aţi făcut. Săptămâna trecută când am fost la Roşia Montană cred că am trecut pe lângă fabrica Siemens. Nu este asta ? http://i.imgur.com/zpu4N.jpg , îmi aduc aminte că de aceea făcusem şi poza

Exact. Acolo vezi SIMEA, fabrica automatizata. Celealte doua sunt in alte parti ale orasului.

Poate cine ştie, luăm şi noi ideea şi facem şi noi cu bloggeri prahoveni aşa ceva

Manuel, mi-ai făcut o mare bucurie!
Drept pedeapsă, te-am turnat la G+, FaceBook, Twitter. Aşa, ca să te înveţi minte! Nah!

Am vazut. Mersi. Am parat si eu cu Like si +1 :))

[…] Nebuloasa am cunoscut-o la Schimb de bloggeri și este o femeie hotărâtă, care știe ce înseamnă munca, dar și cum să îți petreci timpul […]