Categorii
Arhiva Blogging

Urmărește-i pe cei din nișa ta

fii-lider-in-nisa-ta
Caută oameni din nișa ta și învață de la ei!

Dacă vrei să faci blogging constant și de calitate se pune problema să urmărești oamenii cei mai buni din nișa ta, să înveți de la ei și să aplici cât mai multe sfaturi. Cel puțin aceasta a fost una dintre conluziile ultimei noastre întâlniri a Social Media Brașov.

Acest sfat a fost dat de către Zoso în timpul discuțiilor despre scopul pe care îl avem cu blogul nostru. Ce-i drept, cu cât aflăm mai repede ce vrem cu adevărat de la noi și de la blogul nostru, cu atât mai repede vom ști cum să relaționăm cu ceilalți bloggeri.

Ai vrea să întrebi: ce este o nișă? O explicație mai clară și mai simplă ca asta ( pdf ) nu poate fi dată. O nișă este un segment de piață (sau de cititori) destul de îngust, bine determinat și cu scop precis. Cu alte cuvinte, o temă generală vorbește despre tehnologie în ansamblu acoperind foarte multe subiecte iar ceva nișat, din domeniul tehnologiei, este piața de smartphoneuri.

Ideea este să descoperi care este nișa ta și să te concentrezi asupra asupra realizării de articole de calitate. Acest lucru nu este tocmai ușor, nici alegerea nișei, nici scrierea de articole de calitate.

Până acolo trebuie să știi ce fel de blog ai. De exemplu, blogul meu este unul personal, deoarece scriu ce și cum vreau pe el. Este generalist pentru că are articole din tot felul de domenii. Ca și blogger sunt, în cea mai mare parte curator (selectez știrile care apar aici) și colportor (transmit o informație aflată din altă parte, adică surse din afară). Clasificarea bloggerilor o poți găsi la Manafu.

Ca nișă eu mă concentrez pe sectorul infotainment (termen preluat de la participarea la RoBlogFest, unde am luat locul 2 la Cel mai popular blog), adică am articole care informează (invenții, concepte, website-uri noi, blogging, cărți digitale) și creează o stare de bine (filme stop-motion, time-lapse, animatii, artă). Accentul este pus desigur pe lucruri noi sau lucruri rare de pe internet.

Odată ce știi care este tema blogului urmează să cauți bloggeri care sunt pe nișa ta și să înveți de la ei. Eu urmaresc foarte mulți bloggeri, citesc și învăț de la ei pe tot felul de domenii, pornind de la social media și ajungând până la modul în care poți plăti cu un Tweet. Ce-i drept, cineva care să prezinte lucrurile cele mai noi sau rare de pe internet nu am prea găsit. Ei bine, aici intră în joc puterea blogosferei: cine îmi poate indica bloguri care merită urmărite, care fac ce fac eu (vezi mai sus) și sunt lideri de nișă?

Dat fiind că blogul nu este un mediu de comunicare unisens aștept sugestii în zona de comentarii. Totuși, am rugămintea să nu treci în zona de comentarii bloguri care pun câte un videoclip despre smartphone-uri odată la 2 zile sau care pun poze funny pe blog. Nu e cool. De la asemenea bloguri nu am ce învăța sau nu sunt pe nișa mea.

Și acum iarăși vin cu o întrebare:
[poll id=”12″]

Sursa foto.

6 răspunsuri la “Urmărește-i pe cei din nișa ta”

Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spirituale si sa va calauzeasca pasii pe drumul vietii.Fie ca Lumina invierii Domnului sa va calauzeasca pretutindeni.Va doresc un Paste fericit si binecuvantat tuturor!

Multumesc Zolty si sa fie si pentru tine o zi insorita 😀

Hristos a inviat!

Nici de Paste nu te lasi de blogging… uff concurenta asta :))

Eh, invat ,s scriu si tot asa :)) Da, trebuie sa fii constant pe faleza. Mai lipseste promovarea :))

Foarte adevarat , niciodata nu vom fi perfecti , intotdeuna va mai fi ceva de invatat , deschiderea catre ceilalti – a nu se intelege furtul de idei , ci numai insipratia creatoare – nu poate fi decat inovator si propice dezvoltarii personale.
O brasoveanca

Stii cum e> o buna parte de munca, restul e inspiratie. Inveti de la cei mari si aplici la tine. Nu merge exact la fel, dar sigur se gasesc cai de mijloc 😀