Categorii
Arhiva Online

Vplay, Voyo, CNA – sunteți nașpa

Pe grupul SuperBlog au fost oarece discuții aprinse legate de Vplay, CNA și Voyo. Mulți săreau în capul Voyo și CNA, oarecum pe bună dreptate, dar abia am așteptat ca Bogdan Manolea să facă oarece ordine prin zona asta.

Dacă vreau să aflu cadrul juridic și o vedere de ansamblu sănătoasă, atunci merg la blogul lui înainte de a merge în orice altă parte. Omul e șef pe partea juridică a internetului și e în stare să înțeleagă legea și internetul așa cum trebuie.

CNA nu poate controla internetul sau dacă sunt respectate drepturile de autor

Adică, nu are competențe pe aceste două domenii. CNA nu se poate pronunța dacă un website este legal sau nu, dacă are informații reale sau nu și nici dacă respectă drepturile de autor sau nu.

Citind articolul lui Bogdan despre CNA îți poți da seama unde trebuie trasate limitele.

ProTV a dat de știre CNA cum că anumite website-uri nu s-au notificat drept website-uri ce oferă video on demand – VOD. În România, dacă ai un website gen Netflix trebuie să te notifici la CNA, acesta fiind singurul punct în care instituția publică are competență.

Ce înseamnă asta? CNA poate elibera un aviz de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere, stabilește niște reguli de bun simț (pdf) pentru furnizarea acestor servicii și poate aplica sancțiuni pe domeniul Legii audiovizualului (pare-se pe plan contravențional, nu pe penal).

Aș vrea să cred, ca Bogdan, că CNA nu a zis că acele website-uri sunt „ilegale” și că nu s-a pronunțat cumva în privința drepturilor de autor legate de filmele difuzate.

Foarte probabil presa (binevoitoare ca întotdeauna) a exagerat dimensiunea acțiunilor CNA pentru a-i da o aură de dramatism. Poliția este cea care poate investiga pe internet o serie de abateri, dar nu este nicăieri vorba ca vreo instituție publică să controleze internetul.

Voyo, ori devii Netflix, ori mori

Destui prieteni de-ai mei au plătit pentru Vplay. Ce zice asta? Că românul nu umblă numai după furăciuni și gratuități ordinare. E gata să plătească un preț decent când este satisfăcut de serviciul primit.

Auzi Voyo?

Scoate la înaintare materialele, filmele, serialele pe care le avea Vplay și vei câștiga oamenii de partea ta. Atât cât oferi emisiuni obosite de la ProTV (unele sunt ok, nu totul e de aruncat) și filme mai vechi decât naftalina vecinilor mei de la 3 mă lipsesc de tine și îți meriți șuturile publice luate de la oameni.

Sunt de acord cu încercarea ProTv de a băga sperieții în Vplay. Dar dacă a făcut numai asta și nu își îmbunătățește serviciile e fix nimic. CNA are mâna scurtă. La fel și legea. Singura metodă să ajungi preferat este să oferi ce oferea Vplay.

Vplay, prietenul ascuns, trebuie să moară

Vplay nu a fost un rău prea mare. Ba chiar aș zice că a făcut o groază de mult bine și că a pregătit calea unor servicii ca Voyo. Românii sunt gata să scoată bani. Ar fi în stare să uite de torenți dacă le oferi ce vor. Netflix e un exemplu.

Dar este vremea ca Vplay să moară. Nu tot ce este pe internet este gratuit. Accesul la internet este pe cale să devină un drept fundamental, dar asta nu înseamnă că va fi și gratuit. Ai voie să trăiești, dar să nu te așteți să îți dau de mâncare.

Destui oameni care folosesc Vplay trăiesc cu impresia că ei au dreptul să vadă acele filme în mod gratuit și că ajunge să plătească accesul la ele. Nu e așa. E vremea să acceptăm că nu totul este gratuit pe net și că nu poți face orice vrei pe net. Dacă nu vrem ca statul să se bage în lumea internetului, va trebui să știm singuri care sunt limitele.

În genere regulile bunului simț se aplică și pe net. Nu fura, nu minți,…

21 de răspunsuri la “Vplay, Voyo, CNA – sunteți nașpa”

Ai idee cat costa abonamentul la netflix? Daca tu crezi ca cineva ar face un site ca vplay, dar legal (adica sa plateasca drepturi de difuzare pentru sute de seriale) si sa ceara 3 euro in schimb, esti intr-o mare eroare. E un business ca oricare altul. Nu opera de caritate

Ia vezi imaginea asta: http://screencast.com/t/qo9wk6f0Y

Daca imi zici ca romanul nu poate scoate si 10 euro pe luna din buzunar ca sa vada Netflix, atunci eroare e in alta parte, dar nu la mine.

Oricat de sarac e romanul tot arunca pe geam lunar macar 100-200 lei pe bere, iesiri, etc. 10 euro nu l-ar tine in loc.

Pe scurt: it is doable. Get over it. Vplay MUST die.

In Romania ar costa mai mult de 10 euro. Si nu, nu cred ca ar plati nici 10 pe luna. Pe vremea cand vplay era cu plata, dadeai 10 euro pe 6 luni. Da, de astia te puteai lipsi. Dar, atata timp cat torrentele stau in picioare, romanul nu o sa-si rupa berea si samanta de la gura. De ce sa plateasca rosiile cand mai are tarabe de la care sa ia gatis. Din pacate, nu avem cultura platii

Vorbește pentru tine, pentru că alți români o au. Știu deja enorm de mulți oameni care cumpără jocuri pe Steam și pe gog.com. De ce? Pentru că e așa cum trebuie, nu o furăciune gen vplay.
Să vină netflix. I’m in.

Voyo nu trebuie să fie nimic, și nu trebuie să moară. E un portal dedicat exclusiv producțiilor Media Pro, la care se adaugă filmele cumpărate spre difuzare de ProTv. Voyo e exact ce trebuie să fie.
Nu, e nevoie de Netflix România.

Atunci, vreau Netflix. Voyo a fost inconjurat de hype si toate cele. normal ca daca ataca Vplay inseamna ca vrea sa il inlocuiasca. Altfel nu imi dau seama de ce s-a luat de Vplay.

M-ar mira daca ai gasi pe Vplay ce gasesti pe Voyo. Totusi, oamenii iau de pe torente si iti da ceva de calitate.

Ori Netflix, ori voyo sa devine Netflix. Media Pro a sarit pe Vplay? Sa ofere ce oefera ei. Asa vad lucrurile!

Media Pro a sărit pe pirați. Și atenție, nu a spus să închidă pirații, ci să se alinieze legislației în vigoare, adică să se înregistreze ca provideri de Video on Demand.
Cu alte cuvinte, Media Pro a chemat pe ceilalți să facă o afacere legitimă. De ce ar trebui să ofere ce oferă ceilalți? El doar cere ca la Turul Ciclist al României să-și omologheze adversarii BMW-ul cu care vor să concureze. 😉 De ce să vrea să vină și voyo cu material piratat?

Nu cred ca o sa vedem Netflix prea curand in .ro deoarece nu au nici un motiv sa vina atat timp cat rata pirateriei este foarte mare.

Ai sa fii uimit, dar printre cei care fac o groaza de piraterie sunt chiar americanii. Si au Netflix sub nas. Lasa Netflix sa vina si ai sa vezi schimbare.

Da, pentru ca gratis o sa fie mereu mai bun.
Si tot nu pot sa inteleg de ce Vplay must die? De ve doriti cu ardoare sa platiti ? Daca as fi avut un trai peste decent nu as mai comenta nimic, as plati pentru tot, pentru ca nu „mi-as rupe de la gura”, nu as face un sacrificiu pentru a vedea seriale dar in conditiile date ma bucur ca pot sa vad seriale gratis si de banii pe care ar fi trebuit sa-i dau sa le vad imi iau abonament la metrou de exemplu.

De ce trebuie sa faci sacrificii sa vezi seriale? In plus, de ce nu ar avea voie autorii acelor filme sa isi primeasca plata cuvenita. ti-ar placea ca cineva sa iti dea articolele de pe blog pe vreaun scraper si sa iti zica faptul ca e gratuit totul pe net?

Nu te-ar durea sa vezi ca tu muncesti si altul ia bani pe munca ta si nu iti da nimic? Nu ma intereseaza ca RIAA/MPAA, actorii si ceilalti fac milioame. Asta e democratia/capitalismul. Il duce capul, ia banii. Nu e motiv ca eu sa nu platesc.

In plus, daca nu iti permiti, nu te uiti. Incepi sa citesti carti de pe net, vezi documentare, etc.

Intelg ce vrei sa spui si mi se pare corect, dar atata timp cat exista o”fisura” in sistemul acesta idilic, o sa vad in continuare seriale gratis si nu o sa strig ca vreau sa platesc. Sa nu mai intru pe Vplay pentru ca nu imi cer bani ?
„Daca nu iti permiti, nu te uiti” auci! ce bine ca nu e asa
Sa inteleg ca tu nu ai folosit nici o data torrentul si toate filmele pe care le-ai vazut si jocurile pe care le-ai jucat le-ai cumparat pe toate.

Dorin, racoreste-te, mama! Nu sunt pro vplay sau pro piraterie, dar pare ca nu ai intrat pe net zilele astea. Iesi un pic din bula prietenilor tai si vezi cati amatori de moka sunt dincolo de ea. Si eu stiu 5 oameni care asculta Alt-J. Asta nu inseamna ca e o trupa populara in Romania

Politia sa-si faca treaba in conditiile legii. Ca vrem noi sau nu, repet ce scriu pe blog de un an si ceva, respecti legea, o incalci si-ti asumi consecintele sau o schimbi. Asa ca pot sa inteleg toate luarile de pozitie in acest caz; argumentele sunt si vor fi intotdeauna discutabile…

CNA-ul – Sper doar ca in timp genul asta de organisme de control sa nu prinda cat mai multa putere. Exista militie care face anchete, exista procurori si exista instante de judecata, asadar sper sa nu se gaseasca parghii ca o institutie ca CNA-ul sa-si bage nasul si in online.

Cat despre cei care plang pe umarul moralitatii (Atentie, de partea legala am vorbit destul de clar in prima fraza, va rog nu le confundati!), primul vostru Windows era licentiat???

Putini au soft licentiat in calculator azi 😀 Nu sunt nepatat, dar imi dau seama ca este vremea sa trec de cealalta baricada. Nu pot sa mai zic ca mi se cuvine cand nu e asa. Toate lucrurile au un final!

Eu nu am soft nelicențiat pe calculator. Nu am nevoie. Ultima dată cînd am avut soft nelicențiat pe calculator a fost în 2008, cred.

Nu cred ca Voyo se bucura de succesul pe care il asteptau cei de la MediPro, iar lucrul asta nu poate fi imputat retelelor de file sharing, cel putin, nu in totalitate.

De vreme ce Voyo e facut doar sa retransmita ce e pe protv si nu mai mult, e clar ca prea succes nu va avea.

Oricat as vrea sa cumpar legal continutul tot la torente ajung. De ce? Pentru ca imi ofera ce ma intereseaza si merg!

Servicile oferite de site-urile asociate televiziunilor au o calitate proasta a continutului si au probleme si limitari tehnice cat cuprinde.

Aproape nici unii nu au un demo tehnic ca sa poti verifica daca iti poate merge macar aplicatia. De exemplu la Voyo trebuie intai sa-ti faci cont, sa-ti bagi datele personale si cardul si abia pe urma iti dau 7 zile de evaluare. Daca hotarasti ca nu merita poti sa anulezi abonamentul dar nu poti sa-l stergi complet decat cu cerere scrisa depusa direct la Pro TV.

Singurii care au un demo gratis sunt cei de la seenow. Macar am aflat ca nu-mi merge nici pe laptop nici pe telefon.

Netflix si Hulu evident ca nu ofera servicii decat in cateva tari. Romanica – la sarmale!

Asa ca ma intorc la torente – macar alea merg bine iar daca nu de obicei mai sunt si altii care au uploadat acelasi continut dar codat diferit.

P.S. Cred ca dau lunar cam 150 USD pe carti (e-book) de la Amazon asa ca mi-as permite sa platesc un abonament la un serviciu VOD.

Asa cum stiam deja: nu e mereu problema de bani pe cat este de accesibilitate. Sper ca vom avea si noi ceva in genul Netflix aici. Uite, RDS are banda buna si ar putea face un parteneriat cu cineva in genul Netflix. Asadar, vrem vod si platim.