Categorii
Arhiva Blogging

Ipocrizia din lumea SEO: grey hat is the new white hat

Citesc o mulțime de articole despre SEO și aplic ce și cum pot mai bine. Văd mereu cum mai marii lumii optimizării țipă că fac doar white hat, dar sugerează tactici prin care să faci link building, să verifici anchor text distribution, să te integrezi în profile foarte asemănătoare cu competiția de pe pagina 1 și tot așa.

Fraților, white hat este când faci o chestie beton gen tricouri moldovenești, cu un video genial, folosindu-te de valul de moment, pentru a obține linkuri. Dar pentru restul de 99.9% dintre cazuri white hat e grey hat.

Mici definiții: white hat e când obții linkuri de la oameni care apreciază de drept ce ai făcut tu și pun din proprie inițiativă link către tine, grey hat are rolul de a imita acest comportament, black hat este când hackuiești site-ul unuia să îți pui linkul acolo.

La noi am văzut că white e grey. De ce zic asta? Nu trebuie să te chinui mult timp să vezi un pattern în backlinks și vei vedea că, luându-te după Google, cele mai multe site-uri comerciale de pe pagina 1 s-ar duce în iad la o singură apăsare de buton.

Legat de relația webmasterilor cu Google mi se pare ca fiind definitoriu articolul de pe Viperchill. Acolo ai esența un SEO-ist bun, unul care știe că uneori nu e tocmai bine să urmărești sugestiile Google, pentru că Google nu este obligat să îți indexeze site-ul iar tu nu faci ilegalități nerespectând recomandările Google.

Tot legat de Google, cei care știu că are un brand bias știu ce au de făcut. Îmi place că pe grupul SEO de Facebook oamenii nu își ridică în slăvi sfințenia, ci doar discută pe seama subiectelor zilei.

Da, se știe că ai opțiunile:
1. faci totul white hat, dai bani grei pe câte o idee ori pe marketing și speri că vei strânge niște linkuri, că doar nu crezi că ajunge numai un conținut genial, nu?
2. apelezi la grey hat: campanii, concursuri, cumperi linkuri, urmărești sugestiile generale, testezi terenul și speri ca Google să nu te prindă, că doar face bine să fii în prima pagină, deși nu este totul

Ce mă enervează la tot felul de articole etichetate white hat este tocmai ipocrizia oamenilor, mai ales că ei îți povestesc adesea cum să faci să intri în grațiile Google păcălindu-l. Nu o zic pe față, că doar nu vrem să îl supărăm pe Matt Cutts. Nici gura nu-i pute, nici usturoi n-a mâncat. Yeah, right.

Întrebare: cum e la noi? Same shit. Grey hat la greu și uneori făcut din cot, mai ales că o simplă privire în backlinks cu Majestic, Ahrefs, OSE ori Link Detective își arată multe informații. Poți să faci ceva? Da, stai în fundul paginilor Google și nu faci vânzări ori te folosești de grey hat să ajungi mai în față și faci un leu cinstit.

Legat de articolul de pe Viperchill, îmi place cum o zice pe șleau:

Just as obvious, is that Google don’t even have to index your website if they don’t want to. They owe you absolutely nothing when it comes to search rankings, no matter how frustrating it can be when you think you ‘deserve’ to rank in a certain position.

și

I try to follow the Google-guidelines very closely in a lot of industries I’m involved in, but in others if you properly look at the search competition there’s just no way you’re getting a shot at top rankings without bending the “rules” in your favour.

și

Build up a brand and try to “earn” links naturally, and build another brand that ignores the guidelines a little. Look at the potential risk versus reward and decide which path you want to take in the future based on the results you get.

Acum sari pe mine și spune-mi că tu ești de acord numai cu white hat, dar nu cu grey hat.

4 răspunsuri la “Ipocrizia din lumea SEO: grey hat is the new white hat”

Nope, gray hat premiat de Google, as spune eu. Am avut si articole „imprumutate” de altii care, bine-nteles, mi-au luat traficul. Google nici macar nu incearca sa iti recunoasca dreptul de autor, desi ar putea (ai un articol, apare pe primele locuri la cautari, vine peste 7 zile altul, ia continutul si … tu pici mai jos.
Si mai sunt multe de tip „white hat” ce nu sunt ok.

We know that shit. Tocmai pentru ca Google are niste reguli, tocmai pentru ca Google nu poate sa le respecte ei insisi mereu si tocmai pentru ca Google nu e in stare sa aplice acele reguli tututora, tocmai de aceea grey hat is the way to go.

[…] pagină în Google pentru “genți, genți damă sau genți damă piele”, totul prin white hat seo), sau să fac nuș-ce design modern (ceea ce avem în PSD și aplic pe site în perioada asta) sau […]