Categorii
Arhiva Personal

Drones? Fuck, yeah!

Cică s-a dat o lege care te obligă să declari la Poliție că ai și folosești drone cu camere video. Ei bine, pleople, eu zic să nu declarați dronele alea la Poliție sau oriunde cere mama lor să le declarați.

De ce?

Pentru că:
1. membrii statului român, în incompetenta lor deja proverbială, nu știu ce e aia o dronă (bine, ei numesc aia drept aparat zburator fără pilot, tehnic corect) și de ce alte state au oarece reglementări în acest domeniu
2. pentru că statul român nu e în stare să aibă drone el însuși, dar vrea să blocheze accesul nostru la ele
3. pentru că e un pumn în gura libertății de exprimare, mai ales că asemenea drone ar putea filma scene de violență din partea forțelor de ordine și vor putea filma asta cu lux de amănunte, de la înălțime
4. statul român face tot ce poate să blocheze progresul tehnologic și
5. pentru că dă legi și hotărări de Guvern fără să ceară părerea noastră.

Robintel o zice bine:

Dragi concetățeni, pe această cale fac apel la bunul Dumneavoastră simț și vă rog să nu vă înregistrați dronele, pentru că nu avem obligația morală de a respecta o lege imorală.

Iar Dorin o zice pe șleau:

Da. Ministerul Transporturilor nu ar putea să dea nici doi bani pe faptul că între Brașov și Cluj trenul face 9 ore în zilele lui bune. În schimb, faptul că niște tineri investesc bani în aparatură pentru a face niște filmări cu care să aducă niște amărîți de turiști în țară trebuie interzis. Mă gîndesc că pentru a nu-și arăta incompetența în fața prea multor turiști care ar asalta țara văzînd mai multe clipuri similare.

Filme ca cel de mai jos sunt interzise pe baza respective reglementări:

Hai, marș! Atât timp cât Guvernul și Parlamentul au eșuat lamentabil să facă ceva util pentru noi toți, asemenea reglementări, vădit făcute pe genunchi, mă obligă să nu le respect și să cer și altoa să le încalce.

Dragi guvernanți, să vă dronuiesc până în capătul colorat!

UPDATE> Ministerul Transporturilor va reveni asupra ordinului care restrictioneaza utilizarea dronelor

10 răspunsuri la “Drones? Fuck, yeah!”

Mi se pare o idioțenie să interzici, fără excepții, folosirea acestor aparate. Desigur, se impun câteva reguli de folosire a acestor drone echipate cu camere video referitoare la încălcarea anumitor drepturi (viață privată, proprietate privată), accesul în zone unde fotografiatul este interzis prin lege și cu respectarea siguranței fizice a oamenilor (n-aș vrea să iau în mufă o dronă de-un kil jumate căzută de la 100 m).

Ales is chestii deja stabilite prin alte legi. Nu e nevoie de o alta lege, pe bune!

pai lamureste-ne si pe noi ce e si ce nu e reglementat prin lege.

Dreptul la viata privata – art 71 din Codul civil , nu te pui sa filmezi oamenii in casa lor fara voia lor.
Dreptul la proprietate privata – codul civil undeva dupa art 600.
Daca drona cade in capul cuiva – vatamare corporala/ucidere din culpa – cod penal

Astea is deja stabilite de alte legi, dup[a cum vezi. De ce as vrea sa vina Min Transporturilor sa imi limiteze plimbarile cu dronele in oras, de ex?

nu contest idiotenia legii respective care e cusuta cu ata alba, insa iti dau un exemplu: dreptul la viata e garantat prin constitutie, omorul este incadrat penal etc. daca e sa ne bazam pe buna credinta a celor din jur de ce am avea nevoie de o lege care sa reglementeze uzul armelor de foc? de ce nu le-am gasi la liber la aprozar?

O lege idioata ca multe alte legi “emanate” de militienii din parlament si din servicii.
Nu-i intereseaza pe ei siguranta cetateanului (sa nu-i cada drona’n cap) …vor doar sa nu-i mai filmeze nimeni cand “baga in dubă saitu’ de cultura”.

Se stie asta si tocmai de aia credeau ca vor face ceva limitari. Problema este ca nesupunerea civica apare tot mai mult, in toate paturile societatii.

Va dau cateva lincuri cu legislatia actuala in Austria,Germania,Angia .Daca accesati site-urile respective si studiati matria la nici unul din tarile de mai sus nu este interzis fotografiatul sau filmatul cu drone.
http://derstandard.at/1363709073617/Oesterreich-bekommt-2014-ein-Drohnen-Gesetz
http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/rechtsfragen-zu-fotodrohnen-das-darf-das-fliegende-auge-a-903502.html
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/14/texas-drones-law_n_3926849.html
http://thelead.blogs.cnn.com/2013/10/18/privately-owned-drones-rise-in-popularity-as-faa-navigates-potential-risks/

Mersi de info. Vad ca sunt ceva costuri de 80 de euro in alte parti, dar nu vad sa fie nevoie nici de reglemantarile alea. Nu inteleg cum intra in peisaj zona de 5 kilograme, mai mult de atat fiind considerata de ei problematic. No idea.

Haha, astia chiar ma fac sa rad, nu au fost in stare sa gaseasca un avion atatea ore, si gaseste drona vecinului, sigur ca da!