Categorii
Arhiva Blogging

Diploma de blogger

Am citit azi două articole care se potrivesc ca o mănușă peste evenimentele din ultima perioadă. Primul este al lui Tudor care rezuma câteva sfaturi pentru bloggerii începători din articolul scris pe Zoso, legat de cum scoți capul din mulțime.

Am comentat la ambele articole, dar cred că este de cuviință să fac și eu o mici precizări legat de comentariile mele (aici și aici).

Știu că sunt destui bloggeri care scriu din plăcere, când și cum vor. O fac cu intermitențe, poate chiar rar și folosesc blogul mai mult pentru ei, deși își împart și cu alții sentimentele. Nu despre ei este vorba aici. Este vorba de plângăcioșii din online (anumiți bloggeri) care insistă că vor bani din blog, dar, în loc să caute să facă treabă bună, preferă să găsească scuze și să paseze vina în altă parte.

Un lucru care m-a amuzat de curând a fost faptul că nu s-a ținut oarece eveniment social media în Brașov. Critica a fost: nu e interes. Nu zău. E adevărat că cei mai mulți au intrat în mediul online cu site-uri si poate pagini de Facebook că „așa trebuie”, dar dacă ești așa mare social media whatever e de datoria ta să convingi că merită să fie acolo.

Așadar, iată și micile mele idei despre bloggingul „profesionist”, ăla care aduce bani:

  • are we there yet? – încă mai am de invățat să fiu ordonat, să scriu la timpul potrivit și să caut să ofer mai multă valoare. Fac câte puțin din fiecare, dar mai am de lucrat.
  • blogger numai după doi ani de scris constant – tehnic vorbind ești blogger după primul articol, dar aș vedea blogger promițător pe careva care a scris doi ani de zile, zi de zi, fără a primi nici un ban în schimb. Încă mai am câteva luni până la doi ani. Sunt încă un blogger amator.
  • blame it on me – e ușor să zici că cititorul este prost și că nu apreciază munca ta. Cam lame să gândești așa. În funcție de nișa aleasă vei avea o anumită deschidere. Nu tututora le place totul, așa că dacă scrii despre șosete este clar că vei avea mai puțini cititori decât dacă scriii despre ultimele scandaluri în media. Ține de noi să trezim interesul și, mai ales, să fim realiști în așteptări. Cum am mai zis: sunt mândru de cititorii mei, nu mă citesc mii de oameni, dar mă citește cine trebuie. WIN!
  • sunt prea multi bloggeri, prea putini cititori – completez: prea mult zgomot, dar se cerne. Vezi an de an cum apare un nou val de bloggeri din care mai rămân doar câțiva pentru că ceilalți au descoperit că bloggingul nu se merită, nu că ei nu sunt în stare să îl ducă la bun sfărșit.
  • differentiate, or die – când pomenesc de ceea ce au făcut alții, de la video și artă, ajungând până la invenții interesante pun pe blog numai acele lucruri care mi-au sărit în ochi, care au fost făcute diferit și care aduc valoare. Nu aș pune pe blogul meu un banc. Sau ce eprle a scos un oarece politician. Pentru mine nu sunt lucruri de pus aici. De aceea caut ce este mai inateresan în incercarea de a mă diferenția de alții.

    E mai greu să îți găsești/creeezi o identitate și să oferi valoare. Nu se face totul din prima, dar este important să acumulezi experiență și să faci din ce în ce mai bine. De aceea am preferat să comentez mai puțin pe alte bloguri, să nu mai promovez atât de mult blogul și să mă închid în carapacea mea până înțeleg mai bine lucrurile.

În ton cu sintagma differentiate, or die, te invit să vezi un alt fillm time lapse care se diferențiază de alte zeci din care l-am selectat. Pur și simplu uimitor. Via [Slowmotion & Timelapse Theater].

Toronto Tempo from Ryan Emond on Vimeo.

20 de răspunsuri la “Diploma de blogger”

Pasiune, afacere, pasiune SI afacere sau lipsa de ocupatie…

Eu de 5 ani am blog… dar tot mă consider blogger începător.
Ok, nu mă încadrez în categoria expusă de tine… m-am simțit ca unul din cei pe care i-ai scos din listă fiindcă am un blog personal, dar și aici se aplică câteva reguli fiindcă, și aici e bun feedback-ul. Chiar dacă îți scrii sentimentele ai vrea și să ai vizitatori activi. Deci regula „blame it on me” se aplică … în anumite limite.

Sau se aplică la mine… căci sunt și persoane care scriu pur și simplu..fără să le pese dacă citește sau nu cineva… chiar fără să se consume prea mult cu aspectul blogului… e alegerea lor să o facă astfel și nu într-un jurnal sau un blog restricționat…

Nu am blog ca să fac bani (nici nu aș avea cum datorită lipsei totale de reclame). Nu am pornit de la ideea asta, dar tot mă oftic când văd bloggeri noi, care primesc zeci de comentarii la cel mai banal și sec articol… și care au blogul monetizat.
E un bravo lor, deci e un „blame it on me”, nu?

Dap. Depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile. Cel mai mult te ajuta sa te indepartezi putin si sa privesti ceea ce faci cu un ochi critic. 😀

Valorea unui blogger se vede la nr de bloggeri pe care-i poate aduna la un eveniment organizat in offline.

Ups. Aici intram in lumea lucrurilor practice. Auch. Arde :))

Da, Tudor…mai citisem asta, dacă nu mă înșeală memoria, tot la tine pe blog. Din câte am văzut, sunt destul de mulți dornici de întâlniri în offline, important e, zic eu, să ai o comunitate online deja stabilită, ca atunci când anunți o întâlnire în offline să afle cât mai mulți.

Dar poate spuneam asta cu gândul la bloggerii din același oraș, pe când tu te referi și la cei din afară. Adică ai valoare ca blogger dacă reușești să aduni în offline bloggeri din toată țara. Cred că e destul de impresionant ca cineva să se deplaseze sute de kilometri pentru un blog meet.

Ok, mai am de tras până ajung la asemenea nivel 🙂 … mai ales că eu sunt blogger romașcan – gălățean – ieșean … deși asta ar trebui să fie un atu :))

Daca scrii si mai ai si cativa cititori dar nu prea participi la campanii mari se spune ca nu esti blogger.
Daca scrii suficient de des pe blog dar nu organizezi evenimente offline se spune ca nu esti blogger
Daca scrii, ai si oarece trafic dar n-ai blogul monetizat se spune ca esti fraier si nu blogger 🙂 pentru ca nu sti sa scoti bani din blog (oare banul reprezinta telul suprem spre care poate tinde un blogger?)
Daca scrii de prea putin timp – indiferent cat sau cum scrii – nu esti blogger

… tare grea si incalcita treaba asta cu blogul 🙂

Oarecum. blogger esti daca faci blogging si asta inseamna sa scrii, sa scrii constant si sa iti exprimi parerile tale sau sa prezinti lucruri care te intereseaza. Restul sunt lucruri aditionale si nu sunt tocmai obligatorii. Daca vrei insa sa obtii trecere si sa mai faci un ban din campanii/concursuri/whatever vei avea nevoie de oarece relatii. O serie buna de activitati cu bani apar dupa ce X sau Y te-a cunoscut si te recomanda.

„O serie buna de activitati cu bani apar dupa ce X sau Y te-a cunoscut si te recomanda.”

deci e ca-n viata 🙂
daca nu TE RECOMANDA cineva, inseamna ca faci blogging de placere.

Fiecare are propria definitie pentru blog. Intr-un final ideea este sa-ti placa ceea ce faci si sa rezisti. Foarte putini reusesc asta!

Atunci cand iti place ceva foarte mult, cred ca faci indiferent de ce se intampla. Bloggingul intra la sectiunea de vocatii 😀

la inceput trebuie sa o faci din pasiune si placere,apoi vine partea financiara.Cred ca daca la inceput nu e o placere sa scrii si sa ai posturile tale si sa iti placa tie prima data ce ai scris ci o faci doar ca sa tragi de tine sa iasa ceva ,treaba-i gresita din start,nu esti bun cu adevarat.
Felicitari ca esti blogger cu adevarat!:)drum fructuos inainte!

Mersi fain de vizita si de urare. E loc de mai bine, mereu o zic 😀

@d-petre: statutul unui blogger se acorda in functie de indeplinirea obiectivelor propuse de fiecare blogger in parte; unii vor bani, altii statuie in centrul orasului natal, altii nu vor nimic …

eu scriu din placere si … din cap 😛
partea financiara mi se pare „ciudata” … mai ales acum cand aproape toata lumea se considera/este blogger.

Da, este destul de ciudata si te cred ca nu vrei sa tot auzi asemene4a discutii. Am intrat pe blogul tau si erau sa ma manance patru iepuri turbati. Ai muzica pusa pe autoplay si am iesit in secunda doi. Sperii oamenii cu ea 😀

muzica nu e pusa pe autoplay… dar daca deschizi cu crome porneste singura… cu mozilla si explorer nu porneste. la utoplay chiar e pus false…