Categorii
Arhiva Blogging

Webstock 2011 : primele impresii

webstock-2011-conferinta-nationala-social-media-blogging-sfaturi-evenimentDacă ai lipsit de la Webstock 2011, nu știi ce ai pierdut. Chiar dacă ai fost atent la transmisiunea live, tot nu ai avut ocazia să schimbi măcar două vorbe în particular cu unii dintre greii din industria online din România.

Conferința națională de social media a fost organizată de Evensys (owned by Manafu) la Hotel JW Marriot unde am ajuns cu Cristi și Florenta cu puțin timp înainte de ora 9. Numai bine pentru primirea ecusoanelor 😀

Varianta scurtă: mi-a plăcut. Și nu mi-a plăcut din cauză că am învățat ceva, pentru că multe lucruri le știam deja (vezi workshopuri-le facute cu Vali), ci pentru că am avut ocazia să văd lucrurile învățate sub un alt unghi. Pentru că am cunoscut câțiva oameni noi și pentru că am apucat de am schimbat câteva vorbe cu oameni la care, altfel, ai cu greu acces.

Sincer, nu credeam că invitația va avea incluse sucul, cafeaua și mâncarea, toate gratuite. Și cafea. Am mai zis, dar îmi place. S-a văzut că Manafu a vrut cu tot dinadinsul să ne facă să ne simțim în largul nostru.

Deși aș fi vrut să particip la Future Trends recunosc că subiectele tratate la secțiunea Problogging mi s-au părut mai aproape de mine. Până m-am plictisit de nemuritoarele discuții despre bani. Zău de nu mi se pare aiurea că se pune aceeași întrebare de o mie de ori. S-a făcut clar acolo că banii se fac în următoarele cazuri: ai unici suficienți (minim 300 pe zi, sau sari de 1000), te recomandă cineva sau arunci pe blog un AdSense care te îmbogățește cu 30 de cenți pe zi.

Din discuțiile de acolo am înțeles clar că dacă vrei să faci bani din blog trebuie să îți stabilești un plan de la început, să creezi conținut relevant, să livrezi, să fii consecvent, să îți creezi legături, să te implici în campanii. Și da, nu vei face bani sănătoși probabil nici după primul an de blogging, în funcție de nișa aleasă. Așa că, drag blogger, less yapping about money, just write a few damn posts.

Sunt conștient de faptul că până la un salariu din blog s-ar putea să mai treacă un an(2, 3, 4…) de lucru. Sunt deja blogger de un an și tot de un an testez să îmi formez stilul meu de a fi și îmi construiesc pătrățica mea. Da, am refuzat scrierea unor articole care nu transmit ideile blogului. Asta e. Până nu ajung la un nivel de care să fiu eu mulțumit nu îmi permit să întreb ici-colo de ce nu fac bani din blog. Lămuriți? Sper că da.

Gata subiectul cu banii. Mi-a plăcut că am dat acolo și de Alex Mieluș. Harnic băiat și creator, împreună cu alții din echipa lui, de infografice interactive. Și lui i-a plăcut experimentul meu în care i-am dat follow lui Bobby Voicu folosind cinci conturi de Twitter a căror avatare puse la un loc compuneau cuvântul „Obisnuit”. Efect garantat!

Așa cum era de așteptat Vali a fost și el prezent și a făcut o mulțime de poze (mă vezi la poza 23 :D). Nici nu are rost să asculți de sfaturile lui când pomenește de greșelile bloggerilor mici și mari. De fapt, nu are rost să asculți de nici un sfat de bun simț care îl primești ca blogger mic. Dacă visezi la îmbogățire din blog peste noapte eu zic că este bine să visezi în continuare. Este mai comod.

Networking. În principiu, la asemenea evenimente ajungi să stai de vorbă cu oameni grei din online-ul românesc. Este chiar ok, dar există o mică problemă: sunt ușor asocial, așa că nu mă vezi luând în brațe pe toată lumea și împărțind cărți de vizită cu nemiluita. Totuși am trecut peste micul inconvenient și am avut câteva dialoguri ici-colo. Nu am reușit să schimb mai mult de două vorbe cu Bobby Voicu și nici nu cuvânt cu Manafu. My bad. În schimb am stat la o mică conferință în doi cu Chinezu. Tare sunt curios să văd cum e berea aia belgiană.

Haotik și Kriogen se țineau de mână ca doi copii fericiți. Ce fain era să îi vezi împreună desenând site-uri de toate felurile. Glumesc desigur. La partea cu desenatul 😀 A fost fain să schimb câteva vorbe cu ei. Să nu uit, Haotik a lansat un serviciu foarte util și interesant numit : Sampler.ro. Este încă în stadiu de proiect, dar acolo va fi locul în care îți vei face CV-ul tău online care se va actualiza automat cu tot felul de statistici legate de prezența ta în online. Sweet thing!

Am mai cunoscut oameni de care voi scrie într-un articol viitor, dar aș fi vrut să îi cer un autograf Mirunei. Nu degeaba a fost beauty editor la Elle și mi-a trimis două lepșe grele 😀 La un moment dat s-a evaporat iar eu am rămas fără autograf. 🙁 Altă dată.

Văd că mă intind și s-ar putea să crape browserul dacă mai scriu mult, dar totuși mai am o idee-două de scris.

Un lucru care s-a pomenit în mod constant este tocmai constanța bloggerului. Nu poate ajunge într-o poziție acceptabilă dacă nu este constant pe blog și dacă nu face un minim de efort să mențină legăturile vii cu ceilalți din breaslă.

Ai putea spune că oameni ca Bazavan (Doamne ce m-ai bătut la comentarii, când mă dădeam mare pe Twitter 😀 ), Cabral și alții au cunoscut succesul ca bloggeri tocmai pentru că au adus cu ei fani din mediile primare de lucru: revista Tabu, respectiv televiziune.

Un blogger care începe neavând nici un fel de avantaj de genul ar putea fi îndreptățit să spună că nu va ajunge la acel succes pentru că el nu are acel avantaj. Greșit. Sper că nu se ajunge la zicala cu uitatul în curtea vecinului. Fiecare să își vadă de locul lui și să își aleagă nișa potrivită, să fie relevant pe domeniul respectiv și, foarte important, să își construiască relațiile potrivite. Creează conținut și va fi ok. Într-un final.

Da, Webstock mi-a depășit așteptările și am avut parte de câteva discutții interesante, răcoritoare chiar. Și să nu mai aud că Google+ e pe moarte. Eu sunt acolo 😀 Mi-a plăcut deschiderea bloggerilor vechi și celebri către comunicare. Ai fi mirat să vezi cât de ok ți se pot părea ei când îi vezi în carne și oase pentru că nu sunt oameni care să se uite de sus la tine. Cel puțin la mine nu, lol, la cei aproape 2 metri ai mei :))

Eftimie a fost și el pe acolo și nu știu unde a dispărut la un moment dat. Lasă domnule codurile QR în pace. Mie îmi plac 😀 Uitându-mă la colega de discuții a lui Vali nu mă așteptam ca Bogdana Butnar să fie așa de înaltă. Și, da, m-a recunoscut. De unde? Nu știu 😛

Dă-mi voie să îți spun că Webstock a însemnat ocazia prin care am făcut o călătorie către mine. Dar detaliile acestea le țin secrete. Mulțumesc Bloghiță și Nico pentru că m-ați convins că trebuie să fiu la evenimentul social media al anului.

LE: Șerbane cred că am plecat de lângă tine nuștiu-unde și am uitat unde te-am lăsat :))) Sorry.

Cine vrea să citească și alte păreri este invitat să arunce o privire peste articolul de pe blogul Spada.

21 de răspunsuri la “Webstock 2011 : primele impresii”

Stai liniștit, Manu! Și eu aveam aceeași impresie: că am plecat brusc! 🙂
Nu e timpul pierdut. Să ne mai vedem pe la evenimente pentru că ești un partener bun de discuție, oricând! Mă bucur că am avut ocazia să te revăd la Webstock 2011!

Cat va invidiez in momentele astea, cand voi cei din Bucuresti puteti merge la astfel de evenimente, ah, trebuie sa ma mut cat mai repede in capitala

Ionut, am facut drumul din Bv catre Bucuresti in cateva ore, dar nu le-am simtit pentru ca am amers cu Cristi si Florenta si am avut ce discuta. 😀 Plecarea la 5 dimineata si intoarecerea la ora 00:00 😀

pare sa fi fost fain 🙂 oricum, clar nu se compara sa asisti fizic la un eveniment si sa-l urmaresti online… poate anu` viitor particip si eu… acu chiar am fost prins cu altele… o inregistrare video, nu?:D nu ca n-ai fi povestit tu frumos :), dar o poza face cat o mie de cuvinte si un video cate 1000 de poze 😛

Parca amniste poze, dar nu ma pricep sa fac de aia am pus link catre Zoso acre a facut poze de nota 10+. Inregistrare video va fi p site-ul Webstock cand le vor pune ei saptamana viitoare 😀

Felicitari organizatorilor 😀 In saptamana viitoare am inteles ca vor pune inregistrarile pe site-ul Webstock 😀 Sunt curios!

Imi pare putin rau ca nu am mers dar asta e, problemele te tin departe de lucrurile importante. Poate data viitoare.

Vor mai fi si altele sau, de nu, la anul 😀 Lasa, o sa poti vedea inregistrarile de pe site-ul Webstock in curand.

Multumesc si eu pentru invitatie. Webstock + drumul dus-intors Brasov-Bucuresti m-au ajutat mult. Poate voi povesti candva 😀

Ieri am participat la Webstock. Ce a insemnat ziua de ieri pentru LucruriGratis?spune:

[…] despre organizarea evenimentului (brici), sau despre ce s-a tratat acolo (super), pentru că au facut-o deja foarte mulţi oameni. O să vă povestesc în schimb ce a însemnat ziua de ieri pentru […]

A fost si Webstock 2011 » Siteguru.ro - Blog despre Social Media, SEM, PRspune:

[…] mine ziua a inceput la 4 dimineata, a continuat la 5 cu un drum Brasov – Bucuresti (mersi Manu si Cristi pentru companie ), dupa care cu Webstock pana putin dupa 8 seara…dupa care cu un […]

Pe multe bloguri am auzit comentarii pozitive despre webstock, e distanta cam maire si nu prea imi vine sa fac 250 km cu masina in una din putinele mele zile libere, chiar daca sunt convins ca as fi avut multe de invatat

Cand stabilesti legaturi prin online si doar asa mai ai sansa de a-i cunoaste pe cei cu care comunici de atata timp ai sa vezi ca merita. O data in an, macar 😀

[…] care dintre ele trebuie să scrii despre un anumit eveniment sau altul? Când am mers la Webstock am scris aici, când a fost #prinbrașovulmeu am scris pe smbrasov-net. Dar am […]