Categorii
Arhiva Blogging

Blogroll-ul – parte importantă din blog sau nu?

blogrollAcest articol a pornit de la întrebarea: să am sau nu blogroll-ul în prima pagina? Apoi am ajuns la următoarea întrebare, mai importantă: este blogroll-ul o parte importantă din blog?

Citind blogurile prietenilor pe care mi i-am făcut prin online am văzut schimbări, ici și colo, legate de blogurile lor. Lucru bun, de altfel, pentru că așa se vede că omul este interesat să obțină maximul de efect din site-ul în care își pune munca și sufletul.

Blogroll-ul pe prima pagină

Părerea mea este că blogroll-ul (înșiruirea de linkuri din sidebar – pentru cei ce nu știu) este un lucru important. Este, să zic așa, un fel de carte de vizită. Cei care văd ce ai în acea listă își pot face o părere despre tine așa că este bine să ții acolo numai linkuri relevante imaginii pe care vrei să transmiți cititorilor.

Am văzut mai multe tipuri de afișare a blogroll-ului prin mândra noastră blogosferă. Cel mai des întâlnit este modelul pe care îl am eu acum: lista de linkuri pe prima pagină. Așa, cei care mă vizitează pot vedea care sunt oamenii pe care îi admir sau îi urmăresc la numai un simplu scroll.

În genul acesta are Mortu, mândru călător prin zonele Vestului Sălbatic al României. Ca și mine, el are o listă destul de mare de linkuri. Eu zic că e bine să îți treci în acea listă oricât de multe dorește inima ta.

Un lucru interesant l-am văzut la Relansat, care are taburi pentru comentarii și linkuri. În felul acesta el câștigă spațiu iar vizitatorii nu sunt asaltați cu tot felul de căsuțe ici și colo. Cred că este un model pe care îl voi adopta și eu în viitor. Fain cum are el, zic eu!

Dacă vrei să câștigi spațiu mai mult și totuși să ai blogroll-ul pe prima pagină poți adopta modelul lui Mnealui. Simpatic nenea ăsta, numai că e departe că altfel am fi pus în genunchi butoaie de bere până acuma. Dacă el a vrut să fie capitalist, ce să-i fac? 🙂

LE: Raluxa mi-a arătat și alte modele de blogroll. Unul dintre ele este cel folosit de Nihasa, unde o parte din listă apare iar cealaltă este ascunsă. Așa că, dacă cineva scrie mai rar, este ascuns de un link! Un model stil tag-cloud este de găsit la Raluxa. Se pare că și la capitolul blogroll există varietate. Îmi place!

Blogroll-ul pe pagină specială

Criticii zic că se pierde avantajul SEO în ceea ce privește backlinks. În parte așa este, dar mai important decât orice este următorul lucru: dacă îți sunt dragi mulți oameni și vrei să zici lumii asta te pui și afișezi o listă kilometrică pe prima pagină? Nu cred. Nu este estetic.

Pe pagină separată, însă, poți face ca blogroll-ul să arate mult mai interesant. Sunt sigur că oamenii care te admiră și te apreciază pentru ce faci nu se supără dacă adopți stilul acesta și nu pe cel de mai sus.

Pagini dedicate blogroll-ului am văzut că au Chinezu și Pioneza Cultă. Ce poți vedea interesant acolo este faptul că oamenii pot pune în categorii linkurile, ba chiar pot lăsa ceva descrieri dacă vor. Eu zic că este frumos așa!

Un model ceva mai avansat și interesant este cel făcut de Alter Ego. Când dai clic pe Thumbnail ajungi pe blogul celui trecut în acea căsuță. Frumos, ce să mai zic.

Un model special de blogroll din această categorie este cel pornit de la ideea lui Tudor. În acea pagină nu a trecut pur și simplu linkurile ci a creat chenare speciale pentru fiecare legătură în parte. Mai interesant decât atât este faptul că folosește imaginea de la gravatar pentru a-ți afișa avatarul. Sweet.

A pus efect pentru hover și arată foarte frumos. Se vede că el a muncit la această pagină. Dacă îl vizitezi zici că ești într-un fel de hall of fame. Sunt și eu acolo :D. Mulțumesc Tudor!

Modelul făcut de Tudor a prins și în alte părți și pot spune că este chiar faină idee cu gravatarul. Bogdan, brașoveanul care hoinărește peste tot prin țară, are și el un asemenea blogroll. Și îi stă bine!

Am și eu curiozitatea mea legat de blogroll și cât de important îl consideri.
[poll id=”3″]

[poll id=”4″]

Sursa imagine.

19 răspunsuri la “Blogroll-ul – parte importantă din blog sau nu?”

Okay, uite ce modele simpatice. Pacat ca nu il vad in functiune la Denisa,n dar vad norul la tine. Era fain sa fie cum sunt tagurile la Wp-cumulus. Si Nihasa are o idee chiar interesanta.

am avut pana de curand blogroll pe prima pagina, dar devenise o lista kilometrica si strica din aspectul blogului, asa ca am ales sa dedic o pagina speciala, unde sa intre cate bloguri vreau fara sa mai fiu conditionat de nimic

Wow, inseamna ca ai prieteni multi 😀

Eu zic doar atat. Daca fac schimb de link-uri si eu il trec pe prima pagina iar el ma pune pe pagina speciala, nu imi convine. Cand imi arunc un ochi prin blogroll, îmi arunc pentru că este la îndemână, lângă articol. Pagina specială presupune un efort special.
Deci…votat prima pagina

La schimb de linkuri si eu sunt de parere sa fie echitabil. Schimbul de linkuri il faci in interes de promovare clasica si SEO, nu enaparat ca tii tare mult la omul respectiv. Nu mai fac schimb de linkuri luni bune. E mai bine asa!

Ai dreptate, blogroll-ul e prima pagina e promovare 101%, e si profitabil pentru astia cu pagerank mai sus de 3 … ii cauta persoanele care vor sa creasca autoritatea unui site. Asa faci banuti … putini cate putini.

Blogroll-ul este un MUST HAVE la un blog, parerea mea. „Spune-mi cine iti sunt prietenii, ca sa stiu cine esti” … interesanta fraza si semi-adevarata. Pe cine alegi sa pui acolo … e treaba ta. PERSONAL am pus prieteni pe care ii cunosc personal si au blog, prieteni pe care nu ii cunosc personal dar imi plac subiectele abordate pe blogul lui. Eu nu tin neaparat schimb de linkuri, pun un site acolo pentru ca imi place, si, practic .. RECOMAND cititorilor mei.

Singurul lucru pe care nu il accept este incalcarea legilor nescrise ale bunului simt gen: „facem schimb de linkuri ? -> ok // dupa X zile ala te scoate din blogroll si nu iti zice nimic .. afli mai tarziu”. Mai jos de atat consider ca nu se poate.

da, acum vad ca a scris si Tudor cum m-am exprimat si eu „Spune-mi cine iti sunt prietenii, ca sa stiu cine esti” // acuma am apucat sa citesc mai jos =)

si Nihasa are un stil interesant de blogroll: cine a scris cel mai recent are vizibilitate full, restul sunt ascunsi de un click, un fel de „read more”.
imi mai placea si stilul „cloud” al Denisei pe care l-am reprodus si la mine, am vazut ca intre timp si l-a mutat pe o pagina separata

Si mie imi place cum a facut Tudor pagina de blogroll:)

Oricum, cred ca blogroll-ul din sidebar e util si pt schimb de link-uri, dar si pt utilizatori. Mie de exemplu imi vin aprox 200 de vizitatori, trafic targetat, de pe un blog din blogroll-ul din sidebar. De fapt, in total, din schimburile de link-uri imi vine cam 10% din trafic cred… ceea ce e ok, avand in vedere ca este trafic de calitate, utilizatori din aceeasi nisa, care stau 5-7 min pe site, 5-10% se aboneaza prin mail…

La 5% care se aboneaza este clar ca le place ce au gasit la tine. Felicitari!

Eu recomand Blogroll in pagina pentru ca cei care dau click pe link-urile respective sunt destul de rari. Incerc sa compensez dezavantajul seo prin inserarea de link-uri in articole. Eu nu sunt adeptul schimbului de link-uri doar de dragul seo, fara sa existe o colaborare intre cei doi bloggeri. „Spune-mi pe cine ai in blogroll, ca sa-ti spun ce fel de bloggeri esti” 🙂

Multam’

Ceva in genul am zis si eu cuiva pa Twitter: ia sa avd pe cine ctesti ca sa imi dau seama ce om esti! 😀 Si eu multam!

La WordPress asa este facut: linkurile dorite in prima pagina. Acum face fiecare cum vrea 😀

Eu cred că cel mai bine este aşa cum vrea fiecare.

Partea asta cu SEO nu o agreez prea tare pentru că scoate în afara ecuaţiei partea umană din noi. Adică îmi place să cred că chiar îi citeşti pe cei din blogroll nu doar îi promovezi de dragul unui link.
Aici aş putea exemplifica chiar cu prietenia noastră: aceasta se bazează pe o relaţie care de fapt are legătură mai mare cu ceea ce simt eu despre tine sau tu despre mine decît legătura 2.0 dintre noi. Internetul doar a facilitat întîlnirea noastră, ca o unealtă şi-atît în timp ce noi doi trebuie să consolidăm relaţia oferind valoare umană. Nici un link nu poate oferi aşa ceva.

Pe de altă parte, ca să revin la prima frază, aşa cum nu pot să-ţi impun cum să-ţi aranjezi mobila în casă aşa este şi cu blogrolul: îl montezi acolo unde vrea muşchiul lu matale iar cel care se supără este puţin deplasat. Nu-mi poate impune nimeni să-mi montez aragazul în dormitor doar pentru că aşa face el acasă la el.

Dar dincolo de toate discuţiile, părerile, opiniile, fumurile, figurile, şmecheriile numite blogrol eu cred că cel mai mult contează să ai pe cine băga acolo. Am prieteni în online, oameni cu care nu am schimbat niciodată o vorbă face to face dar pentru care chiar simt o prietenie serioasă, de-aia cu responsabilitate, onoare, respect, bun simţ şi din nou respect! Am descoperit că distanţa dintre mine şi aceşti prietenii nu există atîta timp cît ei există. Atunci cînd au nevoie de ceva eu sînt prezent acolo pentru că acolo e locul meu, fără un efort din partea mea. Şi sincer îţi zic că am simţit din partea lor faptul că s-au implicat în rezolvarea problemelor mele uneori fără să le cer aşa ceva.

Nu ştiu ce înseamnă pentru voi blogrol dar vă doresc tuturor prieteni în online aşa ca ai mei! 🙂

Felicitari pentru prieteni cu care sa te mandresti 😀 In principiu pentru asta am si eu blogroll-ul: pun priteni sau oameni pe care ii urmaresc! Cum ai zis si tu: bucatatira fiecaruia e locul unde isi face omul ce mancare vrea 😀

Si eu consider ca blogroll-ul este pentru prima pagina, dar pana la urma fiecare si-l seteaza cum vrea.

Eu la mine am pus pe cei cu care am facut schimb de link-uri dar si pe cei la care imi plac blogurile – si mai am de adaugat si alte bloguri.

La mine nu mai merge treaba cu schimbul de liknuri. M-am calmat atunci cand am dat clic pe unul dintre linkuri si omul are blogul cu malware. Asa , pun doar ce vreau eu si nu umplu peste tot cu linkuri cu care nu am treaba 😀

[…] Blogroll-ul – parte importantă din blog sau nu? […]