Categorii
Arhiva Optimism

Cum să te angajezi

ghidul-carierei-tale stefan murgeanuGhidul carieiei tale de Ştefan Murgeanu este un must-have dacă te interesează să afli cum îţi poţi găsi mai uşor de muncă şi cum te poţi dezvolta mai bine la nivel profesional.

Un volum al acestui ghid l-am primit de la Tudor în urma participării la concursul organizat de acesta. Mulţumesc Tudor. Sunt 50 de pagini care merită de-a dreptul savurate şi aplicate.

Dacă ţi se pare că 50 de pagini nu sunt suficiente pentru a te lămuri asupra unor lucruri importante legate de viaţă, în general, şi de muncă, în special, atunci te anunţ cu regret că nici 1000 de pagini nu te vor clinti din loc.

Ştefan Murgeanu, care a fost prezent şi la RoBlogFest şi care a câştigat premiul special pentru cel mai optimist blog, este un tip vesel şi deschis. Am făcut cunoştinţă cu el în fugă, Bogdan fiind cel care mi-a făcut cunoştinţă cu el.

Ghidul este uşor de parcurs şi nu se complică să folosească exprimări extravangante, ci îţi povesteşte pe limba ta, în modul în care putem cu toţii înţelege.

Din tot cuprinsul acestei publicaţii mi-a fost clar un lucru: găsirea jobului pe care îl doreşti este strâns legată de modul în care abordezi viaţa şi problemele ei, în general. Cu alte cuvinte, atitudinea (însemnând aici modul în care te comporţi şi gândeşti) este un lucru determinant în viaţa fiecăruia dintre noi.

O atitudine pozitivă, încrezătoare în forţele proprii, care te îndeamnă la evoluţie, pe plan profesional şi personal, este o atitudine care te va obliga să te cunoşti şi să munceşti la acele părţi care sunt deficitare.

Deşi ghidul se referă în cea mai mare parte la carieră, aceasta nu poate fi abordată serios decât după ce am făcut o introspecţie şi am văyut ce putem face şi ce vrem de la viaţă.

În prima parte, Pregătirea, Ştefan vorbeşte despre importanţa muncii şi ne prezintă chiar şi un studiu realizat de el, studiu care are câteva rezultate interesante.

În urma studiului el a descoperit că angajatorii aleg viitorii angajaţi uitându-se în primul rând la: atitudine, aptitudini şi personalitate. Când vine vorba de angajare abilităţile profesionale au doar 15% importanţă, restul de 85% fiind abilităţile umane, adică modul în care şti să te comporţi cu ceilalţi oameni.

Un lucru adesea neglijat este faptul că nu ne notam ÎN SCRIS obiectivele pe care le avem în viaţa noastră şi cu cariera noastră. Contează foarte mult să fim sinceri cu noi şi, atunci când ne stabilim obiectivele, să ne uităm la ce putem şi ă ce nu putem face şi să corectăm deficienţele. Locul de muncă pe care îl căutăm trebuie să aibă legătură cu lucrurile care ne plac şi la care suntem pricepuţi.

Partea a doua, CV-ul, ne vorbeşte clar despre importanţa realizării unui CV personalizat şi despre NECESITATEA SCRISORII DE INTENŢIE, care trebuie trimisă chiar dacă nu a fost solicitată. Diferenţa dintre CV şi scrisoare de intenţie stă în modul în care prezinţi informaţiile despre tine.

CV-ul este plastic, prezintă informaţii într-o manieră prea puţin personală, dar scrisoarea de intenţie este cea care aduce caracteristica umană în joc, pentru că este fluidă şi mai aproape de expimarea de zi cu zi.

Foarte important în cazul celor două, CV şi scrisoare de intenţie, este faptul că nu trebuie să existe greşeli gramaticale sau de exprimare. CV-ul trebuie să cuprindă doar datele relevante pentru postul căutat, de preferat să nu depaşească o pagină. Scrisoarea de inteţie poate avea maxim 6 paragrafe (jumătate de pagină).

Interviul, partea a treia a Ghidului, este şi el tratat foarte clar prin aceea că ar trebui să participăm cu toată seriozitatea la toate interviurile la care suntem chemaţi pentru că, în acest fel, putem exersa practic şi putem învăţa proactiv cum putem avea cea mai bună şi mai plăcută prezenţă la un interviu de angajare.

Contează, în acest plan, să ne informăm cât mai mult despre firma la care dăm interviul, să citim lucruri legate de domeniul de activitate al firmei şi să avem temele făcute. Ţinuta are şi ea o importanţă mare, fiind de preferat îmbrăcămintea stil costum.

Nu trebuie uitat că interviul nu este un interogatoriu, ci un dialog în care poţi participa şi tu cu întrebări sau să ceri lămuriri. Bunul simţ şi respectul trebuie să se observe pe toată durata interviului, chiar dacă sunt adresate întrebări la care nu te-ai aştepta. Trebuie să răspunzi la toate întrebările, dar niciodată nu răspunzi la o întrebare cu o întrebare. Denotă nesiguraţă.

Un lucru merită ţinut minte: nu poţi repara niciodată faptul că nu ai creat o prima impresie bună. Aşa că trebuie să fii foarte atent, dar relaxat în acelaţi timp.

După interviu nu uita să trimiţi o scrisoare de intenţie mascată într-o scrisoare de mulţumire. Dacă ai fost chemat la interviu înseamnă că tu eşti în grupa celor 10% care ar avea şansă de angajare în acea companie.

Dacă ţi-au promis că te vor suna şi nu au făcut-o, atunci este clar că nu te merită. Nu îţi bate prea mult capul şi continuă căutările. Fiecare refuz te va aduce mai aproape de locul de muncă pe care ţi-l doreşti.

Chiar dacă eşti angajat căutarea jobului de vis nu se opreşte acolo şi atunci. Acel loc de muncă este doar o sursă de venit şi te ajută să acumulezi experienţă.

În toată această luptă numită viaţă contează atitudinea şi dorinţa de a evolua prin autoeducare continuă. Ghidul este centrat pe această idee şi sper că te-am făcut curios să citeşti mult mai multe detalii în el. Sunt 50 de pagini care îţi pot schimba viaţa, dacă eşti dispus să crezi că atitudinea potrivită te va duce la succes. Atitudinea potrivită nu implică expresii ca: nu stiu, nu pot, poate, dar şi alte asemenea. Fii optimist.

4 răspunsuri la “Cum să te angajezi”

Multumesc si sa fie cu folos cele cateva sfaturi pe care le-am trecut in articol.

[…] mari sau chiar greșite? Am uitat ceva?Urmând sfatul lui Ștefan Murgeanu (sfat dat în cartea Ghidul carierei tale) mi-am notat tot felul de lucruri pe foaie. Singurul gând e care îl am în cap este că nu știu […]

[…] sfatul lui Ștefan Murgeanu (sfat dat în cartea Ghidul carierei tale) mi-am notat tot felul de lucruri pe foaie. Singurul gând e care îl am în cap este că nu știu […]