Categorii
Arhiva Blogging

Cât și ce investești în blogging?

atentie-bloggeri2

Un subiect foarte interesant pentru cei care vor să facă din blogging o activitate constantă și, eventual, monetizabilă este acela al investițiilor în blogul propriu. Mergând pe principiul că banul la ban trage țin să precizez că nu poate apărea ceva din nimic, adică fără efort din partea deținătorului de blog.

Acest articol este o leapșă venită din partea lui Chinezu care ne întreabă cât de multe resurse investim în activitatea de blogging. Activitatea de blogging însemnând suma tuturor acțiunilor tale care au legătură cu blogul: strângerea de informații, selectarea acestora, crearea articolului propriu-zis, promovarea acestuia, comentarea pe alte bloguri și stabilirea de relații online și offline cu alti blogări.

Nu ezita să citești articolul scris de Chinezu și nici cel scris de Bogdan, despre cele 7 lucruri în care să investești pentru a deveni un blogăr mai bun. Cum nu puteam să stau deoparte îți propun să citești și cele câteva idei pe care le am despre investiția în blogul tău.

Cine ești și ce vrei?

În felul acesta mă pot adresa oricărui blogăr. Cu cât ești mai sincer cu tine, cu atât vei fi mai aproape de a scrie ceea ce îți place și cum îți place pe blogul tău. Blogul este o metodă prin care fiecare ne putem exprima și ne putem expune părerea. Dar, dacă nu avem o păreri despre nimic și nu știm în ce ape ne scăldăm, oare cum putem avea pretenția de a deveni mari blogări?

Consider că este important de citit pe tema aceasta articolul scris de mine despre bani din blogging, mai ales părțile „Nu rătăci” și „Pasiunea„. Contează mult să știi unde te situezi ca și blogăr. După clasificarea făcută de Manafu eu pot zice că sunt un curator (caut și selectez informații), colportor (retransmit informații) și, în anumite situații, creator (împărtășesc ideile proprii în articole).

De asemenea, nu trebuie să uit că acest blog este unul personal (ideile îmi aparțin mie, și nu angajatorilor mei), generalist (scriu despre mai multe domenii: tehnologie, blogging, divertisment, informații, etc) și hibrid (combinație între blog personal și de nișă). Scopul declarat al blogului este acesta: oferirea de articole informative, interesante, noi, educative și, eventual, amuzante sau meditative.

Cum investești în blog?

Chinezu a pomenit clar că se poate investi în blog, atât material, cât și sub altă formă. Bogdan s-a concentrat mai mult pe partea financiară, de auto-educare și de relaționare. Voi atinge și eu aceste puncte, dar sub o altă nuanță.

Pentru cine se întreabă cum poate investi în blog pot spune că există două laturi:

  • banii;
  • timpul.

Ai nevoie de bani să îți cumperi domeniul tău, să îți plătești găzduirea și, poate, să îți cumperi o temă profesională, așa cum am făcut eu. Investiția se merită și poți fi sigur că vei fi remarcat ca fiind cineva care vrea să dovedească seriozitate în ceea ce privește bloggingul.

Când vine vorba de investirea timpului în blog trebuie să te anunț că nu scapi ușor. Dacă vrei să fi cunoscut și să aduci blogul tău printre cele mai apreciate atunci trebuie să investești timp pentru: a te documenta în domeniul tău de interes, a selecta informațiile relevante, a crea conținutul, a promova articolele tale și pentru a relaționa cu ceilalți blogări.

Timpul

Dacă este să fiu întrebat care este resursa cu cea mai mare pondere în domeniul investiției în blogul meu, atunci îți pot zice din start : timpul.

Cum nu pot face altfel, mă iau pe mine ca exemplu. Pentru a strânge informațiile care mă interesează m-am înscris la tot felul de bloguri și websituri, prin mail sau prin Reader. Strâng în felul acesta peste 70 de mailuri tip newsletter pe zi și peste alte 50 de știri din Reader. Pentru a afla tot felul de noutăți m-am înscris și la podcasturi despre tehnologie.

Bineînțeles că nu reușesc să citesc toate știrile și nici nu vreau să fac acest lucru. Citesc doar ce mă interesează și, dacă găsesc ceva relevant, pun acel articol în bookmark. Când se strâng suficient de multe articole despre o anumită temă pot începe să scriu un articol despre aceasta. Cu ocazia selectării știrilor am ajuns să îmi fac în calculator 200 de foldere pe mai multe teme principale.

Activitatea propriu-zisă de creare a unui articol nou ocupă o pondere foarte mică, 1-3 ore pe zi, față de alte 5-8 ore investite în activitățile conexe.

Un punct important îl dedic promovării care se poate face prin: înscrierea articolelor în agregatoare de bloguri, comentarea pe alte bloguri sau, uneori, scrierea de guest-posturi.

O activitate iarăși importantă și, uneori, consumatoare de timp este cea de relaționare online și offline cu blogării. Relaționez online prin Facebook, Twitter și comentarii. Iar offline, mai puțin, prin ocazionala participare la mici meetinguri cu fotbal, bere și blogări.

După cum bine vezi, timpul este cea mai de preț resursă de care trebuie să știi cum să te folosești cel mai bine. Iar timpul este limitat.

ROI

ROI nu înseamnă nimic altceva decât Return Of Investment. Mult mai multe decât pot zice eu îți poate spune Ana Matei pe această temă, pentru că este domeniul ei.

Eu îți pot spune în câteva cuvinte că investiția în blogul tău îți poate aduce o mulțime de beneficii. Încep prin a spune că m-a ajutat la adunarea unor informații importante legate de cultura internetului și a rețelelor sociale. De când mi-am făcut blog am ajuns de la 5 contacte în Facebook, la peste 90. Nu mai zic că pe Twitter se aducă urmăritori pe zi ce trece. Încet, dar sigur.

Investiția în blogul tău îți va aduce:

  • mărirea culturii tale generale;
  • popularitate;
  • alte beneficii.

Dat fiind că te documentezi asiduu și citești ceea ce îți place este aproape imposibil să nu înveți lucruri noi. Toate acestea te vor ajuta la crearea unei opinii în legătură cu domeniul tău și, eventual, vor ajuta la întărirea pripriei tale personalități.

Faptul că te ocupi constant de blog și îi dedici suficient timp se va vedea în popularitatea ta. Să nu te aștepți ca în prima lună să se scrie despre tine în ziare sau să apari pe la TV, pentru că nu va fi tocmai în acest fel. O perioadă bună vei fi aproape anonim si, doar după un anumit timp și după eforturi susținute te poți bucura de oarece popularitate. Aceasta, ca și alte lucruri desigur, trebuie întreținută.

Am lăsat la urmă alte beneficii, printre care poți vedea: bani, contracte, parteneriate și cunoștințe noi. Toate acestea vor veni, dar numai după o muncă susținută, uneori luni întregi până să vezi primele roade. Ca să îți dai seama că nu sunt vorbe goale te invit să citești articolul în care povestesc despre cum este să fiu câștigătorul celui mai mare concurs de blogging din România, Superblog. Da, un cupon de cumpărături de 2500$ s-a cuibărit în mailul meu la sfârșit de an, dar nu fără eforturi considerabile.

În speranța că te-am făcut curios să investești așa cum trebuie în blogul tău te invit să îmi spui, în secțiunea de comentarii, cum altfel putem investi în blogul nostru. De asemenea, îmi cer scuze pentru multele linkuri din articol, dar toate sunt relevante subiectului în discuție, așa că nu este vorba aici de SEO spam :D.

21 de răspunsuri la “Cât și ce investești în blogging?”

Mersi de mentiune 🙂
De retinut ca atunci cand vine vorba de blogging, ROI-ul este (mai intotdeauna) negativ, cel putin in primul an.

Da, cand vine vorba de bani si lucruri materiale ai mare dreptate. Eu am luat in calcul si faptul ca inveti lucruri noi si cunosti oameni noi. Nu e tocmai ROI, dar toteste ceva cu ce te alegi 😛 Eh, iar eu am fost mai norocos, pentru ca in primul an am si obtinut un premiu mare 😀

E greu, dar nu imposibil. Trebuie sa fii relevant pe nisa ta si sa ataragi cat mai multi vizitatori. Putini insa se pot lauda ca traiesc din blogging si numai din blogging. 😀

Investitia (in bani) este minima. Munca (timpul) ta(u) este cea mai mare investitie.
Din punctul de vedere strict financiar, daca chiar te tii si ai inspiratie, si respecti cat de cat niste reguli si principii, poti incepe sa scoti ceva de pe urma blogului in ~luni.
Per total (incluzand munca ta) intradevara, ROI este negativ cel putin 1 an, depinzand de targetul blogului.

Cand ma refer la castiguri, nu ma refer neaparat la Google Adsense sau ale chestii asemanatoare, ci la articole sponsorizate, promovarea unor servicii pe care le poti presta… etc

E adevarat. Pentru primele xluni sau primul an trebuie sa te bucuri de faptul; ca inveti lucruri noi. Banii, vin mai greu asta e clar. Foarte putini oameni din Romania traiesc exclusiv din blogging.

Bine structurat articolul tău. Aş mai adăuga următoarea precizare:
Dacă eşti începător în blogging, cel mai bine este să îţi creezi un blog gratis (blogger, wordpress). Să investeşti timp, idei şi alte cele în blogul tău. În funcţie de felul în care te dezvolţi, te poţi decide să treci sau nu la un blog pe domeniu ales şi plătit. Oricum, dragă cititorule, orice scrii, orice postezi, orice copiezi sau furi de la alţii, absolut totul este memorat şi citit. Trebuie să fii original şi să creezi pentru a avea succes! Eu mai mult vorbesc decât fac, poate de aceea nici nu am succes, dar poate pe cineva ajută o vorbă sinceră!

Ai zis bine ca trebuie inceput de jos, asa cum am facut eu si altii. Eu sunt putin mai sus ca luna trecuta si voi creste luna de luna. am inceput pe wordpress.com. La categoria Blogging am scris tot felul de articole care sunt numai bune pentru blogarii incepatori si nu numai. Mersi de precizare.

Tweets that mention Cât și ce investești în blogging? — Obisnuit.eu -- Topsy.comspune:

[…] This post was mentioned on Twitter by Brainiac , Cheta Manuel. Cheta Manuel said: Cât și ce investești în blogging? – http://goo.gl/zY7cU via @chetamanuel […]

Cu multa munca si dedicare, sigur!

Hmmmm cred că cel mai de preț e timpul. 😛 Eu îmi dau silința să scriu aproape în fiecare zi, dar cum sunt destul de ocupată și plecată de acasă, e greu, însă cum vin acasă, cum scriu pe blog. 😀 Cât despre bani, pfff … nu doresc să scot bani din blog, absolut deloc. Mi-aș dori însă să trec pe domeniu propriu ( în viitor, cândva ), pentru că am observat că ești luat mult mai în serios. Iar eu vreau ca mesajele mele să ajungă la cât mai multă lume. ;))

Stii tu ce stii. Pai, iti pot ura numai succes. Intretimp nu uita sa faci backup la blog. Sa il ai sigur in calculator, sa nu iti steara astia blogul pentru cine stie ce motive:)))

Te duci in Tools-> Export. Asa vei descarca in PC un fisier xml (WXR, il numesc ei) si acolo vor fi trecute toate articolele scrise de tine. Cand vei face blogul tau vei importa acest fisier si gata, ai articolele in noul loc. Nu uita sa fac backup cat de des poti 😀

Mulțumesc pentru informații, Manuel, o să ”mă” execut 😀

Fa si ceva genoflexiuni ::) Just kidding.

[…] subiectul asta, nu il mai re-abordez atat de “profund” insa acum ca am vazut articolul ASTA pe blogul lui Manuel Cheta voi face o simpla analiza pe o simpla […]

[…] citeste interviul dat acum ceva timp echipei SwissPlan.biz, organizatorii concursului – căt și ce investești în blogging – cum să îți optimizezi blogul, de Vali Petcu – Grija față de cititorul tău – […]

[…] Cât și ce investești în blogging? […]